Mahjongclub Bamboe Acht - Boodschap
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

“19604 punten, dat doet ie anders nooit!”, of Wong in Hilversum
Het Valentijnstoernooi bekeken met fotografenogen
Quizzend trainen
Bernadet bedankt
BASS-toernooi 2017: Oefening baart kunst

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Clubtoernooi
Clubtoernooi 2015
Competitie
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
Koppelcompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooi
Valentijnstoernooien
Van de leden
Van de voorzitter

Archief

maart 2018
februari 2018
januari 2018
november 2017
september 2017
augustus 2017
juni 2017
mei 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
augustus 2016
juni 2016
mei 2016
februari 2016
januari 2016
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

“19604 punten, dat doet ie anders nooit!”, of Wong in Hilversum

Traditiegetrouw wordt op de eerste zaterdag van de lente in Hilversum de Sneeuwdraak op een vriendelijke manier gesommeerd een zomerhol op te zoeken. Hij vindt dat hol niet op eigen kracht, maar door mee te liften met de winnaar van het Witte Draak Toernooi dat het Hilversumse Mahjonggenootschap De Groene Draak jaarlijks, nu al weer voor de 19 keer, op die bewuste zaterdag organiseert. Deze zomer zal de gewichtige draak doorbrengen in Bennebroek. Hoe dat zo is gekomen leest u hieronder.

Het Witte Draak Toernooi, waaraan Wil en ik sinds 2004 vrijwel elk jaar hebben deelgenomen, kennen we niet anders dan een heel gezellig toernooi waar met de Nederlandse regels het mooie Mahjongspel wordt gespeeld. Toen, in 2004, waren we als beginnelingen nog erg zenuwachtig en onder de indruk van de snelheid waarmee de muur werd gebouwd, het tempo waarin werd gepungd en schrokken we van het enorme aantal punten waarmee je in korte tijd achter kwam te staan. Inmiddels snappen we het spel voldoende om de zenuwen de baas te zijn, zijn we handig geworden in het bouwen van de muur en worden we niet verrast door drakenslangen die wel 1000 punten waard zijn. Hoewel….je moet toch altijd weer even wennen aan een muur van 17 keer twee stenen in plaats van 18 bij MCR, dat je als iemand Mahjong maakt eerst je eigen punten moet tellen alvorens je stenen om te gooien en aan het gekwetter van het husselen toe te voegen. Je moet ook bedenken dat als iemand bij Mahjong wachtend is op de laatste steen voor een limietspel je toch de helft van die punten moet schrijven (sorry Ria, goed dat je zag dat ik je bijna 1000 punten door de neus had geboord! Ik dacht dat je een grap maakte toen je zei dat je zoveel punten had…) Je moet weten, ik speel NTS twee keer per jaar. In Hilversum en op ons familietoernooi op tweede Kerstdag.

Ondanks dat velen Mahjong graag een denksport noemen blijf ik beweren dat de geluksfactor aanzienlijk, zo niet doorslaggevend is. Ik denk dat als Mahjong zuiver en alleen breinmatig gespeeld zou kunnen worden, dit spel in delen van China nooit verboden zou zijn. Geluk heet Wong bij Mahjong. Wong met een hoofdletter. Uit respect. Want heb je de Wong, dan lukt alles. Je beredeneert een Mahjonghand, maar gooit per ongeluk de verkeerde steen weg. Als je de Wong hebt, trek je die steen direct weer bij de volgende beurt. Bij NTS kun je bij een beginhand met van alles, maar zonder draken en winden, beter niet gaan spelen op een schoon spel met een drakenpung. Tenzij je de Wong hebt. Dan denk je die rode draken er alvast bij. En dan komen ze er ook! Of je ziet bij een zuiver spel te laat dat er al drie kringen 1 op tafel liggen. Niemand zal die laatste steen weggooien. Als je de Wong hebt trek je ‘m dan dus zelf. De Wong werkt zelfs als een schild! Dreigt een ander te winnen, dan zorgt de Wong voor remise of voor een dode hand bij die ander. Die Wong zat zaterdag dus bij mij op de schouder. Iemand zei na afloop: “19604 punten, dat doet ie anders nooit!” Dat klopt. Dat deden we samen. De Wong en ik.

Geacht Genootschap, dank voor het mooie toernooi.  Ik zal de Sneeuwdraak goed verzorgen, opdat hij volgend jaar weer in vol ornaat in Hilversum aanwezig zal zijn om verjaagd te worden. Want het lot van de draak is er te zijn om verjaagd te worden. Draken hebben geen Wong. Die komt stervelingen als ondergetekende toe. Soms. Als je geluk hebt.Jeroen Meijer    

Het Valentijnstoernooi bekeken met fotografenogen

Twee van de belangrijkste vaardigheden die fotografen worden aangeleerd is het kijken en dan te zien! Dit pas je toe in natuur-, steden-, portret-, mode-, sportfotografie e.a. Ik heb geprobeerd dat toe te passen tijdens mijn taak als fotograaf bij ons 10e Valentijnstoernooi.
Als je zo’n toernooi door de cameralens volgt, zie je pas echt hoeveel bewegingen zich rond zo'n toernooi voordoen.
En dan heb ik het nog niet eens over alle voorbereidingen en werkzaamheden die vooraf thuis uitgevoerd zijn. Ik heb de voorbereidingen op vrijdagmiddag vóór de toernooidag meegemaakt door zelf mee te doen, te kijken en zien, en bewegingen vast te leggen.
De aula van Hageveld werd voorzien van 33 speeltafels met bijbehorende stoelen. Het voltallige bestuur, team spelleiding, veel vrijwilligers en Hageveld-medewerkers/leerlingen waren druk in de weer de aula op te tuigen. Auto’s met spullen, steekwagentjes, transportwagentjes, computers waren in beweging.
Ook op het creatieve vlak was er volop beweging, zoals het bedenken en uitleggen van originele patronen met de mahjongstenen. Vooraf schiepen clubgenoten een prachtige jubileumdraak, integraal rood-wit-groen, met bijbehorende entourage.
De jubileumdag zelf kwam rond 8 uur in de ochtend in beweging. Wil en Jeroen waren al drukdoende met het verfraaien van de speel. Ik nestelde me met fotocamera in de hal om mijn voorbereidingen te treffen. En je wilt niet weten wat er rond half 9 allemaal in beweging kwam.
Eerst kwam de bemanning voor de teltafel binnen, bestaande uit familie van toernooileider Eric. Daarna werden veel lekkernijen, door onze clubleden gebakken, binnengebracht. Bij het zien daarvan liep me het water in de mond.
Jacqueline, YvonneH, Luuk en Janine namen plaats achter de tafels om de toestromende competitiespelers en recreanten in te schrijven. Samen met Cees reikten ze jubileumlatten, loopbriefjes en informatie over de Chinese dierenjaren uit. Tijdens dit jubileumtoernooi werd stilgestaan bij het lopende Chinese jaar van de hond. Ze dirigeerden de deelnemers vervolgens richting de draak om een jubileumportret te laten maken omkaderd door een Valentijns-schilderijlijst. Dat bracht de deelnemers echt in beweging. Serieuze blikken veranderden in lachende gezichten en enthousiasme. Het ijs was gebroken, de mahjongsfeer was in beweging gekomen.

Daar kwam YvonneS de aula binnenlopen met een grote glazen pot met mahjongstenen voor de schattingsprijsvraag en ook sponsor en clublid Christien met haar mahjongsieraden. Het was een dynamisch schouwspel, al die spelers die elkaar begroeten onder het genot van een bakje en baksels en de leden van het organisatieteam die toewerkten naar het moment suprême.   
 
Na zijn introductietoespraak opende Jeroen - klokslag 10 uur - het jubileumtoernooi met een vloeiende beweging richting de gong, die een prachtige klank voortbracht. 132 deelnemers kwamen in beweging. Concentratie en stilte volgden. Je kon alleen nog maar het bewegen van 4752 mahjongstenen en krakende hersenen horen.
Ook ik stortte me na al dat kijken en zien in de wedstrijd, met een mooi resultaat na de twee ochtendronden. Daarna bewogen de spelers zich richting een heerlijke lunch, waarop hun kaken aan het werk werden gezet. Geleid door Marjoleine kwam de jubileumdraak in beweging, cadeautjes uitdelend aan de deelnemers met een geel polsbandje.
In de middag speelden we de laatste twee ronden. Je kon merken dat de deelnemers vermoeider werden. De bewegingen werden wat rustiger. Ik voelde dat zelf ook. Maar door het bouwen van een mooie hand kwam de spirit weer terug. Ik was wachtende met een zuivere hand. Daarin all pungs en 3 oplopende pungen. En opeens hoorde ik aan de andere kant van de tafel “mahjong” zeggen. Direct daarop kwamen mijn lippen in beweging. Ik houd maar voor me welke woord ze vormden. Het was in ieder geval bewogen.
Na de laatste gong kwam de aula opnieuw volop in beweging. Tafels werden opgeruimd, stoelen werden in een kring gezet. Drankjes werden besteld. De teltafelbemanning was volop actief voor de definitieve uitslag. Snacks werden uitgedeeld.
Jeroen presenteerde de uitslag nadat hij stil had gestaan bij Wils 10-jarig voorzitterschap van Bamboe Acht.

Hierna was de huldiging van de winnaars. Onder hen bevonden zich geen Bamboe Acht'ers. Twee clubgenoten vormden wel een sluitpaar van rode lantaarns. Tenslotte werd bekend gemaakt hoeveel mahjongstenen zich in de glazen pot bevonden. Het deed me deugd dat ik heel dicht bij dat aantal in de buurt zat.
Dit was het einde van een geslaagd jubileumtoernooi!
Nog eenmaal was er veel beweging. De deelnemers gingen naar huis en de aula werd opgeruimd.
Na zeer veel bewegingen te hebben gevolgd en geregistreerd ben ik bewogen naar huis gegaan.
Er is enorm door onze club gepresteerd. Hulde daarvoor!!

Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
Impressie van het 10e Valentijnstoernooi
Begeleidingsfilmpje bij de weblog van clublid Fons.

 
met mahjonggroet, Fons

 

Quizzend trainen

Op de tweede trainingsavond van het seizoen bevolkten 28 spelers, een quizmaster en een belangstellende De Princehof. Veertien koppels (aan zeven tafels) werden door loting samengesteld. Zij zetten hun tanden in de tien pittige opgaven die Eric had voorbereid; acht tel- en twee spelregelvragen.

Nadat alle opgaven de revue waren gepasseerd ging elk antwoordformulier naar het andere koppel aan dezelfde tafel. Dat tweetal beoordeelde de antwoorden en kende punten toe aan de door het koppel in de opgaven ontdekte combinaties.
Uiteindelijk waren er maximaal 70 punten te behalen, incl. 10 bonuspunten voor een combinatie die de quizmaster zelf over het hoofd had gezien. Het koppel WilM/Rik scoorde het best met 60 punten.
Zij wonnen daarmee elk een zak Chinese tomatensoep.

De avond ging verder met vrij spelen in dezelfde tafelschikking. De spelers kregen één beperking mee. Ze mochten uitsluitend stenen claimen van hun linkerbuurman/vrouw, uitgezonderd de winnende steen. Niet iedereen was enthousiast over dit experiment, dat was bedoeld om het pungen wat terug te dringen en de spelers langer met een dichte hand te laten spelen.

Uitslag van de quiz:

1   WilM/Rik   60
2   Ineke/Marianne   56
3   YvonneS/Rob   54
4   Nelleke/Marjolijn   49
5   Marjoleine/Dini   46
6   Kanna/Bernadet   46
7   Mildred/Fons   45
8   Carla/Betty   45
9   Emmy/Heleen   41
10   Antoinette/Jessica   39½
11   Cock/Len   39
12   Carien/Janie   38
13   WilP/Jos   37

14   Henny/Shui Ying   34

Bernadet bedankt

Afgelopen dinsdagavond stond de zevende en laatste ronde van de Oostperiode op het programma. Daarin zou worden bepaald wie die eerste periode zou winnen (en daarmee toegang krijgt tot de halve finale van de nieuwe bekercompetitie). Omdat ikzelf een kanshebber op die begeerde periodetitel was, rekende ik vooraf de scenario's door. Ik concludeerde dat mijn kansen daarop behoorlijk groot waren.
De loting had uitgewezen dat ik aan tafel zou zitten met Yvonne, mijn voornaamste concurrent. Zelfs als zij de partij zou winnen kon ik nog periodekampioen worden wanneer ik in haar buurt bleef en tweede werd. Maar goed, ook Bernadet en Jacqueline kunnen een aardig potje mahjongen...

Ik trok de Oostenwind en kon dus de hele partij schrijven. Dat vind ik een voordeel omdat je dan beter op de hoogte bent van de stand. Het eerste spel begon goed voor mij omdat Yvonne de winnende steen weggooide voor een vrij waardevolle mahjong van Bernadet. Toen Yvonne echter driemaal mahjong maakte in de volgende vier spellen (inclusief een aardige selfpick) begon ik 'm een beetje te knijpen. Ze ging na zes spellen ruim aan kop en ik bungelde onderaan.
Gelukkig kon ik haar kunststukje kopiëren, zodat ik weer in de 'veilige zone' kwam te bivakkeren.Yvonne gaf zich echter niet gewonnen en maakte mahjong met zuivere versprongen chows, door mij gegeven. Toen ik vervolgens ook Bernadet uitgooide werd mijn situatie weer penibel. Billenknijpend zag ik dat ze mij de twee punten probeerde af te nemen.
Toen Bernadet vervolgens zelf een fraaie hand - mixed triple chow, all types, outside hand - wist te vervolmaken ontstond een nieuwe, voor mij voordelige, situatie: Bernadet snoepte Yvonne de vier punten af! In het voorlaatste spel vergrootte ik haar voorsprong nog door haar, niet echt bewust, een flinke mahjong te geven. Met een zelfgetrokken mahjong zou Yvonne desondanks nog kunnen winnen. Ik gaf haar wel die kans door haar meteen nadat ze dankzij mij een 6-7-8-chow van ringen maakte ook nog van een bamboe 6 te voorzien voor de volgende chow. Dom natuurlijk...! Net toen het echt zenuwslopend werd, hoorde ik Bernadet opnieuw 'mahjong' zeggen. Opgelucht kon ik dus constateren dat ik de Oostperiode op mijn naam had geschreven. Yvonne kwalificeerde zich overigens ook voor de halve bekerfinale omdat Leny niet won aan tafel 4. Bovendien neemt ze de koppositie in de seizoensranking van me over...
In de Groene Draken-groep is Riks ster snel rijzende. Hij won vijf van de zeven partijen en schreef soeverein de periode op zijn naam. Hij lijkt niet van plan - met een ticket voor de promotiewedstrijden op zak - het nu rustig aan te gaan doen.

Eric 

BASS-toernooi 2017: Oefening baart kunst

Na de ruim twee maanden lange zomerstop van de mahjongclub zijn we het nieuwe seizoen eindelijk weer begonnen met het prestigieuze BASS-toernooi in het nog steeds door ons zo geliefde pittoresk episch mahjongcentrum van Nederland: Heemstede.
Twee maanden moesten we overbruggen zonder onze clubleden, zonder competitie, zonder klaterende mahjongstenen, etc.
Dat is best een dingetje bij ons sinds we de edele mahjongsport hebben ontdekt. Wij grijpen iedere gelegenheid aan om het wereldwijde spel, gespeeld door miljoenen spelfanaten, met 144 ivoren stenen op tafel te leggen.
Natuurlijk spelen we bij een clubgenoot, wiens vrouw niet lid is van de club, maar regelmatig van haar man weet te winnen, thuis. Natuurlijk doen wij mee aan het dit jaar in het leven geroepen GORMT-toernooi met fantastische prijzen. Natuurlijk zitten we op de camping tot werkelijk in de kleine uurtjes bij kaarslicht buiten het spel te spelen. Natuurlijk hebben we een spel in de auto, om het nog even in een hospitaal, als je moet wachten op de arts, te spelen onder enorme belangstelling van diverse patienten. Natuurlijk steken we er thuis enorm veel tijd in, waardoor het huishouden soms verslonst. Natuurlijk spelen we voor het slapen gaan nog even op de i-pad Mahjong & Friends. Maar competitie op de club is over en heel jaar natuurlijk vele malen spannender dan alle trainingsarbeid die we er insteken.
We hebben ons inmiddels bij alle denkbare enigszins bereisbare (inter-)nationale toernooien ingeschreven. Zo ook het door velen de hemel in geprezen BASS-toernooi.
Vorig jaar begonnen we, als nieuw lid, aan het BASS-toernooi. Dat het toernooi hoog aangeschreven staat is niet zo gek, met winnaars als de tot de verbeelding sprekende, altijd gevaarlijke Jacqueline (2015) en de jeugdige, van talent overlopende, altijd vrolijke Luuk (2016).
We wilden per se meedoen, dus zodra de inschrijfmogelijkheid daar was, hebben wij na ampel beraad met de agenda, het toetsenbord uit het stof gehaald, om ons nog voordat het inschrijfverbod van kracht zou worden, te laten registreren als gretige, naar het nieuwe mahjongseizoen hunkerende groene draken.
De weken kropen voorbij, maar eindelijk – op 3 september - was het zover. Aangekomen bij de  nieuwe locatie, theater ‘De Luifel’, maakten we hernieuwd kennis met de reeds aanwezige clubleden.
Na een heerlijke bak koffie en een enerverend welkomstwoordje van de door ons zo geliefde voorzitster Wil, nam Eric als hoofdscheidsrechter en uiteenzetter van de tijdens dit toernooi geldende regels het woord over en wenste eenieder die het horen wilde veel ‘Wong ‘toe.
Vier ronden van elk 90 minuten zouden er worden gespeeld, te beginnen om 10 uur, wat moest resulteren in een prijsuitreiking om ongeveer 18 uur.
Gezelligheid troef, en enkel leuke, fanatieke, voor de winst gaande clubleden aan tafel.
Wat mijzelf betreft kwam ik aan tafel te zitten met Rode draken met wie ik nog nooit aan tafel had gezeten, te weten Eric en Aty.
Dit waren heerlijke potjes met leden met enorme knowhow van het spel, waar ik alle zeilen moest bijzetten om ook maar enigszins te kunnen volgen wat er allemaal gebeurde.
Want als je aan tafel zit met gelouterde, tot de crème de la crème behorende clubleden als Janie, Jacqueline, Luuk, Betty, bovengenoemde en eenieder die ik vergeten ben, dien ik als, minder geroutineerde en naar later bleek nog niet op de hoogte zijnde van alle regels, groene draak, echt heel alert te zijn en constant te moeten schakelen om niet te verzuipen.

Het toernooi verliep voor mij voorspoedig en had het geluk dat mijn medespelers, want zonder medespelers geen spel, zo vriendelijk waren om mij in het zadel te helpen, door toch wel diverse malen een steen weg te leggen waarvan ze dachten :’Die zou Rik wel eens nodig kunnen hebben’.
Zo gebeurde het dat ik na drie ronden 12 punten had en fier bovenaan de ranking stond. Op zich vond ik dat wel grappig, maar heb werkelijk nooit de illusie gekoesterd dat het ook maar enigszins mogelijk zou zijn dat ik het toernooi zou kunnen gaan winnen. Daarvoor zaten er te veel coryfeeën in de zaal, die als hyena’s op mijn eerste misstap zaten te azen.
Die misstap kwam in de vierde ronde, slechts 1 punt hield ik over aan een heerlijke partij mahjong waarin - door de spanning - werkelijk alles wel een keer op de grond heeft gelegen. Vreselijk lachwekkend, maar niet bevordelijk voor de concentratie.
Dat ene punt bleek genoeg voor de toernooiwinst. Ik was de koning te rijk. In mijn stoutste dromen had nooit kunnen vermoeden dat ik - spelend tegen de groten der mahjongwereld (binnen Bamboe Acht) – nog vóór 2020 eens op het podium zou staan.
Bij de prijsuitreiking bleek sprake van een volledig herenpodium; met Eric op de tweede en Ronald op de derde plaats, waarvan akte.

Bij Yvonne liep het wat minder, maar daar had ze vrede mee. We hebben een heerlijke dag gehad en echt genoten van alles wat voor en door onze leden georganiseerd wordt. Wij bedanken iedereen die ook maar een vinger in de organisatiepap heeft gehad en hopen volgend jaar weer mee te mogen doen.
Groetjes Rik en Yvonne.

p.s. Vanaf deze plek willen wij Fons alle sterkte toewensen.
 
 
 

Valentijnsrecepten

Appeltaart: (recept is voor grote bakplaat) 
Benodigdheden:  400 gr boter / 500 gr zelfrijzend bakmeel / 400-500 gr lichtbruin basterdsuiker (ik meng witte met donkerbruine) / 250 gr havermout (van de reformwinkel, is echt veel lekkerder!) / snufje zout / kaneel / +- 10 appels (goudrenet, jonagold of elstar)/ evt. gewelde rozijnen en gedroogde gewelde abrikozen in kleine stukjes / en/of in kleine stukjes gesneden medjoul dadels / gehakte gemengde nootjes

Boter smelten en iets laten afkoelen. Zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, havermout en zout goed mengen en boter erdoor heen mengen. Bakplaat invetten of bekleden met bakpapier, mengsel hierop verdelen en stevig aandrukken.
Appels schillen en raspen en over de bodem verdelen, hierover ruim kaneel strooien. 
In midden van voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 35 minuten bakken.
Eventueel aan appelmengsel rozijnen, dadels en gedroogde abrikozen toevoegen. Na het bestrooien met kaneel bestrooien met gehakte gemengde nootjes.
 

Ananas-banaan-kokos-walnoottaartje – 4 personen
Benodigdheden: 150 gr stukjes verse ananas,4 el honing, 50 gr gemalen kokos, 100 ml zonnebloemolie, 4 eieren, 25-40 gr walnoten, 1 banaan, 200 gr cakemeel 

Verwarm de oven op 175 graden. Pureer de stukjes ananas (of ananasstukjes uit blik), de honing, de gemalen kokos, de zonnebloemolie en 4 eieren in de keukenmachine of met de staafmixer.
Voeg daarna de banaan en het cakemeel toe en pureer nog 10-30 seconden. Roer er dan gebroken stukjes walnoten door. Doe het geheel in  kleine springvorm (doorsnee 18 cm) of (vierkant) bakblik. Bak de taart in 50-60 minuten gaar. 

Pompoentaart – 12 personen 
Benodigdheden; 75 gr boter + extra voor invetten / 140 gr tarwebiscuits / 60 gr amandelmeel / 800 gr pompoenstukjes / 1 blik gecondenseerde melk (397 gr) / 100 gr fijne kristalsuiker (eigenlijk niet nodig, want de gecondenseerde melk is al zoet genoeg) / 3 eieren / 2 tl speculaaskruiden / ½ tl zout / springvorm 24 cm ingevet of bakblik / bakpapier 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm of bakblik met bakpapier. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Doe ondertussen de biscuits in de keukenmachine en maal fijn. Meng het kruim met de gesmolten boter en het amandelmeel. Schep in de springvorm en druk goed aan. Bak de bodem ca 15 min in het midden van de oven.
Breng ondertussen een pan met een halve liter water aan de kook en kook de pompoen 8 minuten. Giet af en laat 5 minuten staan. Stamp de pompoen tot puree. Schep in een zeef en laat uitlekken. Meng met een garde de puree met de gecondenseerde melk, (suiker), eieren, speculaaskruiden en zout tot een samenhangend geheel. Schenk in de springvorm of bakblik. Verlaag de temperatuur naar 150 graden en bak de taart in het midden van de oven in ca. 90 min. Zet de oven uit en laat de taart in ca 2 uur afkoelen in de oven. 

Walnotenboterkoek met gember
Benodigdheden: 200 gr roomboter, 250 gr kristalsuiker, 350 gr zelfrijzend bakmeel, 1 ei (geklutst), 3 flinke eetlepels gembersnippers,  gembersiroop (± 50 ml), ronde bakvorm van  Ø 26 cm

Werkwijze:
1) Smelt de boter in een klein pannetje op een laag vuur.
2) Verwarm de oven voor op 180 °C
3) Meng ondertussen de bloem en de suiker door elkaar.
4) Maak een kuiltje en voeg ¾ van het geklutst ei toe.
5) Ook de gembersnippers en de gembersiroop toevoegen.
6) Neem een taartvorm van 26 cm Ø (doe de bodem er zo in dat deze geen opstaande rand heeft. Omdat de taart een harde korst heeft krijg je het er niet meer uit. De bodem moet dus vlak zijn).
7) Doe doe gesmolten boter in de kom met de alle ingrediënten.
8) En roer alles met een eetlepel door elkaartot een bal die loslaat van de kom. Begin rustig met roeren, daarna met wat meer kracht en snelheid.
9) Smeer met een bakkwastje de vorm in. Gebruik hiervoor de gesmolten boter dat in het pannetje is achtergebleven. 
10) Doe het deeg in de vorm en maak het plat met je hand.
11) Decoreer de walnoten op de taart.
12) Smeer het restant van het geklutste ei over de taart.
13) Zet de taart in de oven voor 60 minuten. 

Hazelnootghoriba (Marokkaanse koekjes)
Benodigdheden: 400 gr fijngemalen hazelnoten, 100 gr fijngemalen amandelen, 1 el abrikozenjam, 2 koffielepels bakpoeder, 1-2 eieren, ½ el zachte roomboter,100 gr suiker.
Afwerking: een beetje oranjebloesemwater, poedersuiker, hele hazelnoten.

Vermeng alle ingrediënten met in eerste instantie 1 ei en voeg er nog 1 ei aan toe als je mengsel te droog is.
Het deeg dat je zo krijgt moet niet te droog maar ook niet te vloeibaar worden.
Warm de oven voor op 170 graden.
Bevochtig je handen met wat oranjebloesemwater en maak kleine bolletjes van het deeg.
Rol die bolletjes door de poedersuiker.
Leg de bolletjes op een met bakpapier belegde bakplaat en druk in elk bolletje 1 hele hazelnoot.
Bak de ghoriba ongeveer 12-15 minuten in de voorverwarmde oven
Laat de ghoriba afkoelen op de bakplaat.

Gekleurde amandelbolletjes (ca. 12 stuks)
Benodigdheden: 120 gr fijngemalen amandelen, 80 gr poedersuiker, 1 eiwit, voedselkleurstof naar keuze.
Afwerking: amandelen, poedersuiker.

Meng in een kom de gemalen amandelen met de poedersuiker. Voeg er beetje bij beetje het losgeroerde eiwit aan toe
totdat je een samenhangend deeg krijgt. Het hangt van de grootte van het ei af of je al het eiwit gebruikt.
Voeg 2-3 druppels kleurstof naar eigen keuze toe en meng dat door het deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vorm kleine bolletjes met een doorsnede van 3 cm en rol ze door wat poedersuiker.
Steek in elk bolletje 1 amandel.
Bak de bolletjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Ze moeten aan de buitenkant stevig aanvoelen maar
niet kleuren.
Laat afkoelen op een rooster.

Laatste twee recepten afkomstig van deze site.

37,5% van 25% verslaat 75%

Zaterdagmorgen ben ik op tijd opgestaan. Het was prachtig weer. Daarom rustig rijdend op mijn oude fiets, “ouwe brik” zoals mijn kleinzoon zegt, op weg naar ons jaarlijks clubtoernooi. Zo kon ik me rustig inleven en tevens enige conditie opdoen.
Rond half 9 arriveerde ik. Wil, Jeroen en Christien waren al druk bezig met het inrichten van de zaal. José en Anna stalden de eerste taart uit. Eric installeerde de techniek en Luuk maakte zich klaar om de loopbriefjes te gaan uitgeven.
En zoals bijna een gewoonte geworden is, pakte ik mijn camera om de dag te gaan vastleggen.
Om 9 uur startte de inschrijving. Allen genoten van koffie/thee met de zelfgebakken taart (door Anna en José).

Na de inleidingen door Wil en Eric startten we het toernooi om half 10 na de gongslag door Luuk.
We speelden aan 8 tafels met 24 vrouwen en 8 mannen. Dus 75% vrouwen en 25% mannen.
Ik kan het niet nalaten om in verband met statistiek en kansberekening deze percentages te vermelden. Ik verwijs graag naar mijn blog van 21 februari 2016!
De eerste ronde speelde ik aan tafel 1 met Carla, Wil P en Antoinette: 75% vrouwen en 25% mannen. Ik moest er even inkomen. Maar op een gegeven moment kreeg ik de smaak te pakken. Ik won de tafel met 154 mahjongpunten.
Mijn tafel in de tweede ronde bestond uit 25% vrouwen en 75% mannen in de personen van Anna, Jan en Jeroen. Het leek er in eerste instantie op dat ik niet veel te vertellen had. Maar ineens ging het weer lopen en won ik de tafel met 163 punten. Inmiddels had ik dus 8 tafelpunten binnen en ging nu echt enthousiast worden.

Na de goed verzorgde lunch startten we de 3e ronde. Eric had van Wil M opdracht gekregen niet zo hard op de gong te slaan opdat dan de klank veel mooier was. Met die mooie klank en mijn toenemende enthousiasme startte ik met Aty, Wil M en Janine de derde ronde, 75% vrouwen en 25% mannen.
Wil M had een prima start en liep direct uit. Janine volgde haar. Ik kreeg het even benauwd. Maar opeens kwamen weer die mooie handen met o.a. een self-drawn. Ik had zelfs een hand met omkeerbare stenen. Janine attendeerde me hierop. Ik ben haar daarvoor dankbaar. Inmiddels had ik de eerste plaats ingenomen en dacht dat dit niet meer stuk kon. In de laatste beurt voordat het tijd was had ik bijna een jade-hand compleet. Helaas trok ik een rode draak. Rode draken waren nog niet gespeeld. Het was dus opletten geblazen. Ik werd hebberig, ging de gok nemen en gooide de rode draak weg. “Mahjong”, riep Janine! Misgegokt. Janine bedankte me en nam de eerste plaats van me over. Ik werd tweede met 59 punten. Inmiddels stond ik dus op 10 tafelpunten.
In de pauze hebben we de traditionele toernooifoto gemaakt. Allemaal buiten op de brug in de zon.

In de laatste ronde speelde ik met Yvonne H, Marjoleine en Eric, 50% vrouwen en 50% mannen.
Ik moest alles op alles gaan zetten om bij de eerste drie te kunnen gaan eindigen. Yvonne had op dat moment 7 tafelpunten en ik dus 10. Nadat ze eerst drie mahjongs had weggegeven plaatste ze een flinke tussensprint die ik niet kon bijbenen. Maar op een gegeven moment begon ik haar toch te naderen tot ik haar in het voorlaatste spel uitgooide. Gelukkig kon ik voorblijven op Eric en Marjoleine. Yvonne won de tafel en ik werd tweede met 51 punten.

In totaal had ik 12 tafelpunten gehaald met een score van 427. Ik was meer dan enthousiast!
Nino werd eerste, ik tweede en Luuk derde. Het werd dus een mannenfeest.
Opvallend was dus dat dit toernooi met 75% vrouwen en 25% mannen gewonnen werd door 3 mannen!!
Helaas kon ik de huldiging niet meemaken omdat ik snel van dit feestje naar een afgesproken familiefeestje moest. ’s Avonds heb ik de huldiging toch nog beleefd door alle foto’s op mijn camera te bekijken en deze naar Eric te sturen. Complimenten voor Eric die onze site in korte tijd weer up-to-date heeft gemaakt.

Dit seizoen kan voor mij niet meer stuk. Allereerst heb ik me in de Oostronde gekwalificeerd voor de promotie/degradatie wedstrijden. Na die wedstrijden plaatste ik me als beste.
Met Jeroen ben ik in de koppelcompetitie geëindigd op de tweede plaats.
En dit seizoen heb ik bijna 2000 mahjongpunten bij elkaar gesprokkeld.

Ik wil graag de organisatie met vrijwilligers bedanken voor het slagen van dit clubtoernooi!!


Met de mahjonggroet van
Fons

Spannende apotheose van een geslaagde competitie

De finalisten vooraf
De finalisten vooraf
Promotietafel 2
Promotietafel 2
Promotietafel 2
Promotietafel 2
Seizoensbesten Nelleke en Annet
Seizoensbesten Nelleke en Annet
Hoogste avondscore Dini
Hoogste avondscore Dini
Hoogste hand-winnaar Betty
Hoogste hand-winnaar Betty
Winnaar promotiestrijd
Winnaar promotiestrijd
Rob handhaaft zich
Rob handhaaft zich
De (nieuwe) rode draken
De (nieuwe) rode draken
Jeroen (nr. 3) en uittredend kampioen Yvonne (2e)
Jeroen (nr. 3) en uittredend kampioen Yvonne (2e)
Bloemen en de titel voor Jan
Bloemen en de titel voor Jan
De vier finalisten achteraf
De vier finalisten achteraf
Hoewel het seizoen er nog niet opzit - met nog vier speelavonden en het clubtoernooi nog op de agenda - voelt de finaleavond toch als een afsluiting door de beslissingen die er dan vallen.
Allereerst is daar de finale om het clubkampioenschap. Na een uitgebreid voorspel wisten Annet, Yvonne, Jan en Jeroen een begeerde plek aan de finaletafel te bemachtigen. Ze werden als gladiatoren binnengehaald, waarna zich een spannende strijd ontpopte. In de oostronde namen Jan en Jeroen een voorsprong met beiden twee mahjongs, In de zuidperiode mengde Yvonne zich in de debatten met twee mahjongs, maar nam Jan een voorsprong door zijn totaal naar vier te tillen. In de westperiode consolideerde hij die, maar met een eindsprint naderde Yvonne hem tot op 8 punten. Het laatste spel zou dus over het kampioenschap beslissen... Jan pakte daarin de titel met een door Yvonne gegeven mahjong en volgt dus drievoudig titelhouder Yvonne op. Jeroen eindigde als derde en de dit seizoen meest constante Annet als vierde.
Ook wedstrijden voor vier plaatsen in de Rode Draken-groep stonden bol van de spanning. In de eerste ronde verschaften Fons en Bernadet zich mooie uitgangsposities voor promotie respectievelijk handhaving. Beiden slaagden in hun opzet, hoewel ze de winst in de tweede ronde aan anderen (Rob en Nino, allebei verhinderd in de eerste ronde) moesten laten. De twee resterende plaatsen werden geclaimd door Rob en Nelleke. Nino neemt een sabbatical, Heleen moet het rode pluche verlaten en Ineke en Marjoleine hopen volgend seizoen een succesvolle poging tot promotie te doen.
Uitslag: Fons (6, +86), Bernadet (5, +37), Rob (4, +209), Nelleke (4, +90), Nino (4, +69), Ineke (3, +16), Marjoleine (1, -142) en Heleen (0, -259).
 
Naast als deze finalisten werden nog meer clubleden gehuldingd; Betty omdat ze de hoogste hand van het seizoen wist te maken (jadehand van 103 punten), Dini vanwege de hoogste score op een competitieavond (515 punten) en Nelleke en Annet omdat ze de meest constante spelers van hun competitielijnen waren. De koppelcompetitie, tenslotte, werd gewonnen door Dini en Janine ('de latjes')
Foto's: Fons

Reusachtige prestaties van Bamboe Acht (2)

25 Maart was het zover. Het grote toernooi van ‘De Reus van Rotterdam’ zou plaatsvinden.
Verheugd als wij zijn om mahjongtoernooien te spelen, waren wij voornemens een goed, scherp, geconcentreerd, maar bovenal gezellig toernooi te spelen. Op de heenweg hadden wij onze leermeester, trainingspartner en club-coryfee Ronald mee in de auto geregeld. Dit was natuurlijk om diverse tactieken, spelvormen en slimmigheden aan de mahjongtafel te laten vertellen en omdat het onzin is om met twee halfvolle auto’s zo’n lange weg achter elkaar aan te rijden.
In het ‘Anton Pieck-achtige’ Rotterdam aangekomen werden wij hartelijk ontvangen door de goed geluimde, spontane hartelijke gastheer van de plaatselijke mahjongclub. Na inschrijving en onder het genot van een heerlijk kopje koffie, confisqueerden we een grote tafel vlakbij de bar als de 'Bamboe Acht-tafel'. We waren allemaal lekker op tijd dus konden we naar hartelust de diverse tafelindelingen naast elkaar leggen om zo te kijken of we nog met een bekende aan tafel zouden spelen.
Het was bijna 10 uur toen iedereen werd verzocht de hal in te komen om alvast voor de officiële opening aan je eigen starttafeltje plaats te nemen. Zo geschiedde, maar toen iedereen zat brak er paniek uit, want er zaten mensen aan de verkeerde tafel. Iedereen moest op zijn persoonlijke toernooibriefje kijken om zichzelf ervan te overtuigen dat een ieder aan de juiste tafel zat. Geen reactie vanuit de zaal dus werd er een noodgreep gedaan, totdat iemand zich meldde die met een competitie-briefje aan een recreantentafel zat en vise versa. Wat bleek; was het mijn eigen Yvonne die vervroegd haar eigen ambities achterna gerend was en aan een competitietafel was gaan zitten met hetzelfde tafelnummer. Toen juist zij opstond als zondaar moesten wij als Bamboe Acht'ers daar wel erg om lachen, want als Yvonne iets niet wil is dat het wel.

Het toernooi kon beginnen. We begonnen allebei met 2 tafelpunten, op zich niet slecht maar ook niet top. In de pauze bespraken we de resultaten met onze clubgenoten en José en Eric bleken op succeskoers te liggen.

Na de tweede ronde, die voor ons dramatisch verliep, hadden we een goed verzorgde lunch en hoorde we dat Jose was afgehaakt in de top, maar dat Antoinette haar opvolgde. Eric had weer 4 punten en veel mahjongpunten, dus een nummer 1 plek.
Na wat ruggespraak met Ronald en Janie, die overigens ook niet best scoorden, maar nog altijd meer mahjong-know-how in hun pink hebben dan wij in heel ons lijf. Namen wij alle info die we van hun kregen zeer ter harte en deden daar ons voordeel mee.
Derde en vierde ronde verliepen wat ons betreft redelijk. Samen hadden we 15 punten en dat waren er reeds 2 meer dan de uiteindelijke winnaar (vorig toernooi was het er maar 1) dus was er progressie geboekt, dus succesvol.
Antoinette  (11½ TP) eiste de derde plek op bij de recreanten en Wil de derde plek (13 TP) en Eric (13 TP) de tweede plek bij de competitiespelers.

Op de terugweg hebben we de dag geëvalueerd met Ronald om bij ons volgende toernooi met deze informatie nog meer progressie te boeken. Het was een leuke, leerzame dag en via deze weg wil ik al mijn clubgenoten daar aanwezig bedanken voor de gezelligheid, spontaniteit in het geven  van tips en trucs, maar bovenal de lol die we hadden, want het leidde tot succes. 3 van de 6 prijzen voor Bamboe Acht!!!!!!!

Rik & Yvonne

Reusachtige prestaties van Bamboe Acht

Dit weekend beleefden we een van de succesvolste toernooiresultaten uit de clubgeschiedenis. Van de 19-mans delegatie bereikten maar liefst drie Bamboe Acht'ers de competitie- en recreantenpodia bij de 9e editie van het Reus van Rotterdam-toernooi.
Eric leek het tot Reus te schoppen, maar moest zijn meerdere erkennen in de Vlaamse Reuzin Sophie Kemper. Wil won haar laatste partij van de dag en sprong in extremis naar de derde plaats. Bij de recreatieve spelers beklom Antoinette het podium met 11½ punt. Eric beschrijft hoe zijn toernooi verliep.

Na als toernooileider te hebben gefungeerd bij ons Valentijnstoernooi reisde ik met Luuk naar Rotterdam, gretig om weer zelf te spelen. De laatste toernooien (13 Wezen, Bondstoernooi, Kongrovers) bereikte ik steevast hoge klasseringen dus ik wilde van de kennelijke vorm/wong profiteren.
In de eerste speelronde trof ik Ronald, Anja van den Bogaart en Linda Mous (Reus-winnares in 2015). Ik begon met een zelfgepakte mahjong en dat bleek de opmaat voor een waterval van dergelijke mahjongs. Net toen Anja opstoomde besliste ik de partij met een selfpick van 43 punten. Dankzij de score van 255 punten prijkte ik direct bovenaan de tussenstand [correctie: in ronde 1 leidde Rudy Wong-Chung, red].
In de tweede en derde rondes won ik ook mijn tafels overtuigend, eveneens met voor mij ongewoon hoge scores (resp. 220 en 207 punten). Kijkend naar de ranglijst vond ik mijn naam steeds op 1 terug (nummer 2 Sophie Kemper hield echter gelijke tred). Even flitste de gedachte aan de plaatselijke trots Feyenoord door mijn hoofd 'Vanaf de eerste speelronde aan kop en kampioen'. Helaas liep het (voor mij) anders.
Toen ik voor de laatste ronde naar tafel 8 liep werd ik verwelkomd door drie dames; Désirée Heemskerk won vorig jaar het toernooi, Nicole Haasbroek was een van mijn concurrenten voor de eindzege en Eugenie Teunissen voorkwam dat ik in november het 13 Wezen-toernooi op mijn naam kon schrijven. In het eerste spel gaf ik direct een mahjong weg aan Eugenie en meteen daarna aan Nicole. Hoewel Eugenies speelstijl me totaal niet ligt nam ik me voor rustig te blijven en me ook niet te laten afleiden door de dollende onderonsjes van Désirée en Nicole. In het vijfde spel wist ik een zuivere hand inclusief straat te verzilveren zodat ik weer licht in de plus kwam (en tweede achter Nicole).
Helaas kwam ik er daarna niet meer aan te pas. Het lukte me Désirée voor te blijven en ik had het geluk dat Eugenie in het laatste spel de 4 punten van Nicole afsnoepte. Nonchalant langs haar tafel lopend zag ik dat Sophie 2 punten had gescoord. Ik won het toernooi dus niet en voelde me zelfs niet zeker van een podiumplaats. Verrast en verheugd merkte ik dat ik het toch tot vice-kampioen had geschopt. En mijn vreugde nam nog toe toen bleek dat onze club nog meer prijswinnaars leverde. Een toptoernooi, kortom! Dank voor de organisatie ENMV!