Toernooien

“19604 punten, dat doet ie anders nooit!”, of Wong in Hilversum

Traditiegetrouw wordt op de eerste zaterdag van de lente in Hilversum de Sneeuwdraak op een vriendelijke manier gesommeerd een zomerhol op te zoeken. Hij vindt dat hol niet op eigen kracht, maar door mee te liften met de winnaar van het Witte Draak Toernooi dat het Hilversumse Mahjonggenootschap De Groene Draak jaarlijks, nu al weer voor de 19 keer, op die bewuste zaterdag organiseert. Deze zomer zal de gewichtige draak doorbrengen in Bennebroek. Hoe dat zo is gekomen leest u hieronder.

Het Witte Draak Toernooi, waaraan Wil en ik sinds 2004 vrijwel elk jaar hebben deelgenomen, kennen we niet anders dan een heel gezellig toernooi waar met de Nederlandse regels het mooie Mahjongspel wordt gespeeld. Toen, in 2004, waren we als beginnelingen nog erg zenuwachtig en onder de indruk van de snelheid waarmee de muur werd gebouwd, het tempo waarin werd gepungd en schrokken we van het enorme aantal punten waarmee je in korte tijd achter kwam te staan. Inmiddels snappen we het spel voldoende om de zenuwen de baas te zijn, zijn we handig geworden in het bouwen van de muur en worden we niet verrast door drakenslangen die wel 1000 punten waard zijn. Hoewel… je moet toch altijd weer even wennen aan een muur van 17 keer twee stenen in plaats van 18 bij MCR, dat je als iemand Mahjong maakt eerst je eigen punten moet tellen alvorens je stenen om te gooien en aan het gekwetter van het husselen toe te voegen. Je moet ook bedenken dat als iemand bij Mahjong wachtend is op de laatste steen voor een limietspel je toch de helft van die punten moet schrijven (sorry Ria, goed dat je zag dat ik je bijna 1000 punten door de neus had geboord! Ik dacht dat je een grap maakte toen je zei dat je zoveel punten had…) Je moet weten, ik speel NTS twee keer per jaar. In Hilversum en op ons familietoernooi op tweede Kerstdag.

Ondanks dat velen Mahjong graag een denksport noemen blijf ik beweren dat de geluksfactor aanzienlijk, zo niet doorslaggevend is. Ik denk dat als Mahjong zuiver en alleen breinmatig gespeeld zou kunnen worden, dit spel in delen van China nooit verboden zou zijn. Geluk heet Wong bij Mahjong. Wong met een hoofdletter. Uit respect. Want heb je de Wong, dan lukt alles. Je beredeneert een Mahjonghand, maar gooit per ongeluk de verkeerde steen weg. Als je de Wong hebt, trek je die steen direct weer bij de volgende beurt. Bij NTS kun je bij een beginhand met van alles, maar zonder draken en winden, beter niet gaan spelen op een schoon spel met een drakenpung. Tenzij je de Wong hebt. Dan denk je die rode draken er alvast bij. En dan komen ze er ook! Of je ziet bij een zuiver spel te laat dat er al drie kringen 1 op tafel liggen. Niemand zal die laatste steen weggooien. Als je de Wong hebt trek je ‘m dan dus zelf. De Wong werkt zelfs als een schild! Dreigt een ander te winnen, dan zorgt de Wong voor remise of voor een dode hand bij die ander. Die Wong zat zaterdag dus bij mij op de schouder. Iemand zei na afloop: “19604 punten, dat doet ie anders nooit!” Dat klopt. Dat deden we samen. De Wong en ik.

Geacht Genootschap, dank voor het mooie toernooi. Ik zal de Sneeuwdraak goed verzorgen, opdat hij volgend jaar weer in vol ornaat in Hilversum aanwezig zal zijn om verjaagd te worden. Want het lot van de draak is er te zijn om verjaagd te worden. Draken hebben geen Wong. Die komt stervelingen als ondergetekende toe. Soms. Als je geluk hebt.

Jeroen Meijer

0 reacties op ““19604 punten, dat doet ie anders nooit!”, of Wong in Hilversum

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.