MAHJONGCLUB "BAMBOE ACHT" -         cursussen - workshops - open speelavonden
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

De noordkant geeft wong
IK HEB GEWONNEN!! 'CHRISTIEN!!!!!'
Nog 3 nachtjes ...
Een gemist telefoontje
Zaterdag de 13e

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Clubtoernooi
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooien
Van de voorzitter

Archief

maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

PR-activiteiten

'Ik ken het spel van vroeger': mahjongdemo in De Pijp

Na een heerlijk ontbijtje om 8.40 uur ging ik op weg naar de Pijp. In de auto met mahjongtafel, mahjongspel en fototoestel vol verwachting van wat de dag gaat brengen. Na het parkeren bij het gemeentehuis Heemstede kom ik gelijk al Leny en Monique tegen. Gezamenlijk lopen we naar de Pijp. We kijken nog even vol trots in de “mahjongetalage”.
Ronald Roelen, de eigenaar van de Pijp, verwelkomt ons en maakt in de winkel een plekje vrij om te kunnen mahjongen. Ondertussen vertelde hij over de belangstelling voor het spel en de vereniging op basis van de mooie etalage. Er waren zelfs mensen die vertelde dat ze meerdere malen waren wezen kijken en niet konden wachten tot zaterdag om te zien hoe wij zouden spelen.
De Pijp is een leuke winkel waar de hele dag door klanten komen. Op zaterdag waren de twee meest gemaakte opmerkingen wel “ik ken het spel van vroeger” en “wat leuk dat jullie hier een demo geven”. Voor wat betreft de opmerking “ik ken het spel van vroeger” bleek bij verdere navraag wel dat de meeste mensen niet volgens de MCR-regels speelden. Deze internationale toernooispelregels zijn dus minder bekend bij het algemene publiek.

Van 9 tot 12 uur speelden Marianne, Leny, Monique, Fons en ik. Regelmatig gaven we met veel enthousiasme uitleg over het spel en onze mahjongclub, Bamboe Acht. Veel mensen namen een folder mee. Er is zeker belangstelling voor de open avond en de beginnerscursus. Van 1 tot 4 uur speelden WilP, Marjolijn, Irene, Eric, Luuk en ik. We speelden met veel plezier en wisselden elkaar regelmatig af. Hierdoor kon iedere keer iemand anders uitleg geven aan belangstellenden. Leuk om te zien dat klanten die ’s morgens waren geweest toch ook ’s middags nog een kijkje kwamen nemen. Een ander opmerkelijk verschil was wel de tijd die belangstellenden namen voor het spel. Dat varieerde van een vluchtige blik met herkenning van het spel tot ruim een half uur kijken en vragen stellen.


Een uitzonderlijk moment van de dag was wel een mevrouw die trots haar eigen mahjongspel kwam laten zien. Het spel was volgens haar minimaal 100 jaar oud en moest zeker in de familie blijven.
De tijd ging snel en om even over vieren ruimden we de spullen weer op. Ronald Roelen was ook zeer tevreden over de dag. Hij laat de etalage voorlopig nog even in tact en staat open voor nog een demo-dag. Ik wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het tot stand komen van de etalage en demonstratie bedanken. Hierop mogen we best trost zijn. Kijk nog even naar de foto’s.


Goede aanloop in De Boskern

Afgelopen zaterdag mochten wij van Bamboe Acht ons verheugen in flink bezochte mahjongdemonstratie tijdens de Open Dag van sociaal cultureel centrum De Boskern in Hoofddorp. Meteen vanaf het aanvangs-tijdstip (11 uur) stonden er belangstellenden rond de twee tafels die gastvrouw Ellen Arendsen voor ons had vrijgemaakt.
In de weken rond de jaarwisseling maakte ik al met haar en haar collega Martin kennis dankzij clubgenote Shui Ying, die in De Boskern Tai chi-lessen geeft. Ik instrueerde er toen drie van Shui Yings cursisten.

Luuk en ik waren deze zaterdag aan de late kant na twee bussen te hebben gemist en ook nog eens een halte te laat te zijn uitgestapt. Blij verrast zagen we dat Anna, Leny, Mieke en Monique al volop aan het uitleggen en promoten waren.
Na een snel kopje thee nestelde ik me aan de tweede tafel, waarop een spel mét cijfers lag. Daar kon ik direct aan Wim, Bep en Maleise Lena de basisprincipes van mahjong vertellen. Met de stenen open sloegen we daarna aan het spelen tot Huub en Emmy de plaatsen van Bep en Lena overnamen. Ook met hen kwam ik al snel aan het spelen toe.
Aan de andere tafel was in de tussentijd ook een geïnteresseerde aangeschoven op mee te spelen.
Iedereen die enige belangstelling toonde kreeg onze nieuwe folder mee. Wie weet zien we enkele van hen terug op een cursus, workshop of bij de club...

  
  

Komt een man bij de kapper

Als je mahjong aan de man wilt brengen is creativiteit een essentiële eigenschap. Niet omdat niemand het spel wil spelen, maar omdat weinigen het kennen en kunnen. Om daar verandering in te brengen ontpopten mede-bestuurslid Jan en ik ons afgelopen dinsdag tot etaleurs. Nu je het waarom weet (mahjongpromotie) praat ik je bij over het hoe en wat.
In de afgelopen seizoenen gaven we diverse demonstraties van 'het spel der 1000 wonderen' (o.a. bij Boekhandel Blokker in Heemstede, bij lifestylewinkel DengDeng in Haarlem, in spellenwinkel Walhalla in Hoofddorp en in Het Spellenhuis in Haarlem). Het werd tijd voor iets anders.
Jan gaat altijd naar dezelfde kapper (Martin de Vries haarverzorging) in het drukke centrum van Haarlem en eigenaresse Anja besteedt altijd veel aandacht aan haar etalage. Met het Chinees Nieuwjaar - 31 januari - aanstaande creëerden ze een typische win-winsituatie: zij een actuele, opmerkelijke etalage, wij een gratis en weinig arbeidsintensieve manier om mahjong te 'verkopen'.
Enthousiast over dit idee bood ik een aantal relevante attributen en mijn hulp aan. Een afspraak werd gemaakt en zo togen we met reclameborden, pas aangeschafte spellen, een fraaie waaier en wat promotiemateriaal en gereedschap naar de Jacobijnestraat 9zw. Tijdens de opbouw kwam een klant binnen die zich - met enkele vrienden - juist had opgegeven voor de beginnerscursus (start 22/1) die clubvoorzitter Wil periodiek geeft bij Casca. Wat een toeval!
In een kleine drie uur gaven wij - onervaren, goedwillende amateuretaleurs - vorm aan een uitstalraam dat al direct de aandacht van menig passant trok. Neem gerust een kijkje als je in de buurt bent!

Mahjongpresentatie tijdens Haarlem ShoppingNight

 
Afgelopen zaterdag beleefden de inwoners en bezoekers van Haarlem de jaarlijkse ShoppingNight. De winkels in het centrum kennen dan een avondopenstelling tussen zes uur en middernacht, waarin de winkeliers hun beste beentje voor zetten. Het publiek kan zich, struinend over de rode loper, vergapen aan speciaal georganiseerde evenementen.
Een van de actiefste ondernemers in dit kader is Irma van Dorst, eigenaresse van de Aziatische lifestyle-winkel DengDeng (sinds september 2012 gevestigd in de Schagchelstraat). Zaterdagavond waren er demonstraties van klankschalen, bodypainting en mahjong.

Eerst buiten en later in deze fraaie zaak stond een speeltafel van mahjongclub Bamboe Acht uit Heemstede. Diverse klanten en bezoekers herkenden de stenen waarmee de clubleden speelden. Zij en andere nieuwsgierigen bleven even staan kijken naar de spelers (onder wie een 10-jarige jeugdlid). Werkelijk geïnteresseerden ontvingen brochures met meer informatie over deze Chinese denksport.
De Bamboe Acht’ers hopen dat zich onder hen nieuwe leden bevinden. En zo niet, dan heeft in elk geval een deel van het winkelpubliek kennisgemaakt met hun favoriete hobby.
 
Deze tekst zal deze week in verscheidene lokale kranten verschijnen.

Mahjongdemo in Het Spellenhuis

“Kan dit spel ook normaal* worden gespeeld?”
“Cool, die muur bouwen!”
“Moet ik nu pakken? Vet!”
Eric, Dini, Jan, Liesbeth, Heleen en Aty waren nogal verrast van deze reacties in Het Spellenhuis in Haarlem. We waren er zaterdag 15 december te gast met eerst 4 en later 6 Bamboe-Acht'ers en we speelden in de etalage. De winkel heeft een groot aanbod van spellen en achterin spelen jongens en meisjes een voor ons nog altijd ondoorgrondelijk spel.
Het eerste uur kregen we nauwelijks aandacht en had standwerker Jan weinig te doen. De passanten waren vaak voor een dagje in Haarlem en waren wel geïnteresseerd, maar vanuit Utrecht of Wormer is Heemstede wat ver voor een mahjong-cursus. We misten Luuk, die met 39.2 thuis lag te balen en wellicht wat jonge spelers had kunnen interesseren. (Mahjong is niet alleen een spel voor oude mensen).
 
Maar opeens was er een doorbraak. Sam en Julius (11 jaar oud) kwamen van achter uit de winkel bij ons kijken, stelden vragen en toen we ze een plaats aan de mahjongtafel aanboden, zeiden ze meteen ‘ja’. Even later hadden ze gezelschap van leeftijdgenoot Gijs en Iwan en Roy (17). De Bamboe-Acht'ers hadden hun handen vol aan uitleggen en tactische aanwijzingen geven.
Julius en Jan maakten een mahjong van een zuivere straat. Fijne mahjong, waarmee je kunt laten zien hoe een straat is opgebouwd en hoe het gaat met chowen. In de volgende hand maakten ook Roy en Aty na wachtend spel een zuivere straat, waar we zachtjes overleggend naartoe speelden.
De jongens waren vet-enthousiast en wij vonden het een coole ervaring.
 
Ondertussen had Jan wat meer tijd om zich op andere klanten van Het Spellenhuis te richten en folders uit te delen. Twee vrouwen kwamen zelfs een mahjong-spel kopen en dankzij een eerdere afspraak met Patrick van Het Spellenhuis zat er een visitekaartje van Bamboe Acht in het spel.
 
Direct resultaat hadden we niet, maar het blijkt heel goed mogelijk om jongens die gewend zijn aan allerlei digitaals voor een spel met ‘analoge’ stenen te interesseren.
 
* = digitaal (!)
Aty
 

Inloopavond geslaagd?!

Mede dankzij de inspanning van zeer veel clubleden op zaterdag 15 september in de etalage van
Boekhandel Blokker kan de inloopavond van 18 september als geslaagd bestempeld worden.
Natuurlijk zou het fantastisch geweest zijn als er 20 mensen waren gekomen, maar wij 
zijn ook blij met de 5 zeer enthousiastelingen, die de club nu mocht verwelkomen.


In de etalage bij boekhandel Blokker te Heemstede

Men was zeer geïnteresseerd in Jan zijn verhalen over ons favoriete spel en "Bamboe Acht".


Dinsdagavond hebben Eric, Jan en Wil  de nieuwkomers weer vol overgave in de
basisprincipes van het spel ondergedompeld
En wij hopen natuurlijk dat deze 5 nieuwsgierigen er volgende week weer zullen zijn om
zich verder te bekwamen in dit verslavende spelletje.


We zullen het zien!!


Drie toekomstige mahjongers!!?

Jan zet de club in de etalage

Vanmiddag zat ik met Luuk, Leny en Aty aan de mahjongtafel in Boekhandel Blokker. Een tiental clubleden ging ons voor bij het demonstreren van het spel dat we met zoveel passie spelen. Jan had contact opgenomen met de winkeleigenaar en die was enthousiast over zijn idee om in de boekhandel te mahjongen.
Terwijl wij gevieren een spelletje of acht voltooiden zocht 'standwerker' Jan naar signalen om zijn prettige boodschap 'mahjong is leuk, kom het leren' te verkondigen. Regelmatig hoorden we klanten blijken van herkenning geven en ik was verbaasd dat een flink aantal mensen wist welk spel we speelden.
Voor de plaatselijke internetkrant schreef ik een kort stukje dat ons, samen met de door Jan gretig maar selectief uitgedeelde uitnodigingen, hopelijk een drukbezochte inloopavond oplevert. 
Hier een korte videoimpressie:
Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
Mahjongdemonstratie bij Boekhandel Blokker
Mahjongdemonstratie van Mahjongclub Bamboe Acht bij Boekhandel Blokker in Heemstede op zaterdag 15 september 2012

Libelle Zomerweek 2012 te Almere

Van Limburg tot Stadskanaal
Libelle lezen ze allemaal
En Mahjong, dat Chinese spel
Dat kennen ze van de computer dan wel
Totdat op de Libelle Zomerweek
Dat spel echt heel anders bleek…
 
Nooit gedacht nog eens tussen 15000 vrouwen bij de Libelle Zomerweek te zullen zijn!
Zaterdag vroeg op, want we moeten om 8:45 bij bondsbestuurslid Janine in Almere zijn. Daar een kopje koffie, uitvoerige instructie, succeswensen, nogsnel een plas en hup, in één auto met zijn vijven naar deLibelle Zomerweek op het Almeerderstrand. De week heeft dit jaar als thema 'China town'. Mahjong mag daar natuurlijk niet ontbreken vond de bond. En Wil had ook al contact met de organisatie gehad (dankzij een tip van Cock!). De hele week hebben bondsleden een promotietent bemand. Zaterdag waren wij aan de beurt. Christien, Trees, Cees, Wil en ik reden met een standhoudervignet voor het raam, langs de bezoekersfile in één streep naar deparkeerplaats bij ingang 1. We moesten wel een eindje lopen en waren heel blijdat we niets hoefden mee te sjouwen. Bij andere promotieactiviteiten lopen we altijdmet tafels en zware spellen te zeulen! Een wandelroute langs allerlei zomerweektenten,sommige net open, andere nog stijf dichtgeritst. We  liepen soepeltjes op de routekaart vanJanine, door het mulle zand, achter het hek langs, tussen de toiletten door,naar onze ‘eigen’ tent. Op een afstand zagen we het rode uithangbord met‘Mahjong’ al. In de loop van de dag bleek dat zo’n 15000 bezoekers dat bord ookniet over het hoofd zagen! Maar eerst koffie met een bolus. Die hadden we nogniet op of we gaven al mahjonginstructie aan drie tafels.
En dat bleven we doentot half vijf. Heel veel belangstelling dus! Veel folders uitgedeeld met deadressen van de club in de buurt van waar de mensen wonen. Dat had de bond heelslim voorbereid! Wat is het toch leuk om binnen zes minuten de mensen volspanning te laten spelen. Dat kan dus echt! Gewoon een praatje aanknopen, alsvanzelfsprekend ze meenemen naar een tafel, gaan zitten en plots hoor je zepung zeggen…
Om half vijf zagen we een oude bekende van het WK2010.Dat was de radiojournalist die me toen geïnterviewd had. Nu had hij een paarvragen aan Cees gesteld en wilde nog wel even spelen. Al met al hebben we zo’n100 mensen aan de tafels gehad. En allemaal enthousiast! Dat moet leden in het hele land gaan opleveren!!!
Jeroen Meijer
 
Meer informatie over de Libelle Zomerweek op de NMB-website.
EEN FOTOIMPRESSIE
De sjerpen liggen al klaar, gemaakt door Ans Hoogland!
De sjerpen liggen al klaar, gemaakt door Ans Hoogland!
Wij zijn er klaar voor, laat de meute maar komen!
Wij zijn er klaar voor, laat de meute maar komen!
Veel belangstelling, veel lol!
Veel belangstelling, veel lol!
Een toekomstig "Bamboe Acht" lid?
Een toekomstig "Bamboe Acht" lid?
Chris legt de basis van het spel mahjong uit
Chris legt de basis van het spel mahjong uit
De tafels bleven nooit lang leeg.
De tafels bleven nooit lang leeg.
Trees promoot haar favoriete spel met verve!
Trees promoot haar favoriete spel met verve!
Hoeveel mahjongstenen zijn dit? Win een mahjongspel!
Hoeveel mahjongstenen zijn dit? Win een mahjongspel!
Cees tijdens zijn interview voor de Chinese Radio& TV
Cees tijdens zijn interview voor de Chinese Radio& TV
waarom maak je geen pung?
waarom maak je geen pung?
Cees fluistert: "ze is op weg naar een tweelingenhand...."
Cees fluistert: "ze is op weg naar een tweelingenhand...."
Jeroen legt uit.....
Jeroen legt uit.....
En alweer de volgende club dames....
En alweer de volgende club dames....
Wij kregen nog even les in de juiste manier van schrijven van het karakter van de groene draak.
Wij kregen nog even les in de juiste manier van schrijven van het karakter van de groene draak.
Het was een topweek voor heel mahjongend Nederland!
Het was een topweek voor heel mahjongend Nederland!

Inloopavond bij Bamboe Acht!

Kennismaken met Mahjong!
 
De populaire Mahjongclub “Bamboe Acht” uit Heemstede (grootste mahjongclub in Nederland met 47 leden!), houdt op dinsdagavond 10 januari haar traditionele inloopavond.
U kunt dan kennismaken met het prachtige, strategische spel Mahjong.
U schuift aan bij clubleden die u de beginselen van het spel uitleggen en binnen 10 minuten bent u aan het spelen!
Op de avond kunt u ook enkele fraaie spellen bewonderen.
Cursussen mahjong worden al sinds 5 jaar gegeven door Wil Meijer-Kal bij Casca te Heemstede.
 
Zo start er 18 januari weer een vervolgcursus.
Op 7 maart zal er een beginnerscursus starten.
U kunt zich bij CASCA  opgeven voor een cursus.
 
Voor iedereen die eens per twee weken dit spannende spel in een gezellige sfeer wil (leren) spelen…kom eens kennismaken op de inloopavond van “Bamboe Acht”:
 
De Princehof,
dinsdagavond 10 januari
19:30 - 22:00
Glipperweg 57-59,  Heemstede.
 
Tot ziens aan de mahjongtafel!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jan geeft uitleg tijdens de inloopavond van vorig jaar!

De Nationale Mahjongdag van Bamboe Acht

Een nieuw initiatief van de Nederlandse Mahjongbond zag afgelopen zondag het licht; Nationale Mahjongdag. De mahjongverenigingen in ons land kregen zo een extra aanleiding om de bekendheid van deze intrigerende denksport te vergroten.
Bamboe Acht koos daarvoor met restaurant La Place een populaire locatie. Op een zondag komt daar best wat publiek, natje en droogje zijn bij de hand en - ook belangrijk! - de tafels zijn prima geschikt om aan te mahjongen.
Samen met mijn zoon Luuk - die twee jaar geleden werd uitgeroepen tot 'jongste mahjongspeler van Nederland' en deze eretitel wellicht nog steeds verdient - fietste ik om kwart over tien naar 'Dreefzicht' (zoals de locatie in de Haarlemse volksmond nog heet). De schitterende herfstdag was paradoxaal genoeg niet ideaal om het spel van de 'kwetterende mussen' in het zonnetje te zetten. Het terras was al zeer goed gevuld maar binnen regeerde nog de stilte.
Wil, Christien, Jan en Aty hadden de fonkelnieuwe, door mij ontworpen reclameborden en banner al op strategische plaatsen neergezet en centraal in het restaurant een mahjongbasis gecreëerd met ander promotiemateriaal. Terwijl Yvonne, Jan, Annet en Luuk zich aan een speeltafel nestelden druppelden langzamerhand andere clubleden binnen. Af en toe meldde zich een geïnteresseerde aan wie Wil, ik en later ook Harry en Marjolijn de beginselen van het spel uitlegde. Een aantal van hen bleek te zijn gekomen dankzij de aankondigingen in de lokale pers.
Een door Jeroen meegenomen uitklapbare mahjongtafel mocht buiten worden opgesteld, zodat ook de terrasgasten attent werden gemaakt op de speciale gelegenheid. Jan - compleet met 'pokerbril' - was daar de vaste bespeler met wisselende tafelgenoten.
Ik had erop gerekend dat Luuk halverwege de middag weer naar huis zou willen gaan, maar hij wenste van geen stoppen te weten. Van zijn ambitieuze voornemen om voormalig Nationaal Kampioene Yvonne "in te maken" was niet veel terecht gekomen, maar hij wist wel Ellen te verschalken met een zelfgepakte zeven tweelingen. Rond kwart over vijf (!) wist ik hem eindelijk achter de speeltafel vandaan te krijgen met een bordje friet...
Al bij al hebben we genoten van een zeer gezellig samenzijn met flink wat clubgenoten. Op een wat minder mooie dag zouden we vast iets meer aanloop hebben gehad, maar we kunnen toch best tevreden zijn met het tiental dat interesse toonde. Wie weet zien we enkelen van hen terug op Wils beginnerscursus (vanaf 2 november).
U dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
Nationale_Mahjongdag_2011.WMV
Op zondag 25 september 2011 was het Nationale Mahjongdag.De mahjongverenigingen in Nederland promootten toen dit 'spel van de 1000 wonderen'. Onze club verzorgde een demo in Haarlem.