Mahjongclub Bamboe Acht - Boodschap
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

.....et
Kampioen. Het is gelukt!
Kampioen OOSTperiode
Winst in een bloedstollende partij
Je blijft leren...

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Bekercompetitie
Clubtoernooi
Clubtoernooi 2015
Competitie
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
Koppelcompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Ronalds analyse
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooi
Valentijnstoernooien
Van de leden
Van de voorzitter

Archief

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
juni 2018
mei 2018
maart 2018
februari 2018
januari 2018
november 2017
september 2017
augustus 2017
juni 2017
mei 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
augustus 2016
juni 2016
mei 2016
februari 2016
januari 2016
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

januari 2011

Alles uit de kast!

Met de trotse mededeling dat Bamboe Acht nu de grootste mahjongvereniging (40 leden) is in Nederland startte Wil de achtste en laatste voorronde van de kampioenscompetitie. Daaraan nemen 24 clubleden deel en dat aantal leidde tot een slotronde met drietallen aan tafel. Dit gold toevallig ook voor de vrije spelers zodat we al onze tien mahjongspellen uit de kast konden halen.
In de afgelopen maanden viel een aantal partijen uit. Een eindstand kunnen we dus nog niet opmaken.
 
Eric profiteerde van de afwezigheid van klassementsleider Hans door de koppositie over te nemen, Zijn tafelwinst kwam aan een zijden draad te hangen toen Cock een zelfgepakte mahjong maakte met drie (open) kongen. Dankzij de 150 (!) punten die ze mocht bijschrijven brachten haar stevig aan de leiding. Maar de valse mahjong die ze claimde en de daaropvolgende ‘hu’ van Eric waren precies wat de Haarlemmer nodig had. Met miniem verschil kon hij vier punten aan zijn totaal toevoegen.
Hetzelfde gold voor de meeste aanwezige competitie-leden. In een opnieuw razendsnelle ronde gaf Yvonne Mirjam en Nino het nakijken. Ook Wil hield haar kansen op de play-offs in eigen hand in de spannende strijd met een andere competitiespeelster. Aty flitste namelijk uit de startblokken met twee waardevolle winnende handen, haar geschonken door Wil. Dankzij drie opeenvolgende winstspellen pakte de Heemsteedse echter een kleine marge, die ze niet meer afstond.
Marjolijn hield haar kansen op de eindstrijd levend met een nipte tafelwinst. Een schitterend ’13-wezenspel’ leek daarvoor een solide basis te leggen, maar Mieke knaagde daar nog duchtig aan.
Aan tafel 4 rekende een uitbundige JanvdB af met zijn competitiesyndroom. Op vrije-speelavonden presteert hij doorgaans goed maar in competitieverband zat hij steevast aan de verkeerde kant van de score. Anoeska en Viony wist hij echter te verschalken. Nu de ban is gebroken zijn Wil, Yvonne en Eric gewaarschuwd. Hun partij zal volgende week onvermijdelijk een slachtoffer maken in de top.
  

'Rotterdam, Rotterdam, Rotterdam'!

Het toernooiseizoen van 2011 begon voor de Bamboe Acht-spelers niet optimaal. Kennelijk sparen we onze krachten voor het Valentijntoernooi op 12 februari. We waren te gast bij de Amsterdamse vereniging Kongrovers, op de locatie De Helpende Hand in Amstelveen.
Het deelnemersveld bestond uit 20 recreanten, onder wie JanW en Nino, en 56 competitiespelers, onder wie Yvonne, Hans, Jeroen, Eric en Aty. Een grote delegatie uit het altijd opgewekte Rotterdam en daar zouden we in de loop van de dag nog veel van horen.
Ieder toernooi heeft zijn eigen bijzondere prijs, die meestal in verband staat met de naam van de organiserende vereniging. Bij het toernooi van de Konrovers is dat een prijs voor de eerste die Mahjong maakt met een kongroof (je voorgaande speler legt een vierde steen aan om een kong te maken en jij maakt met die steen Mahjong). Tijdens het toernooi van 2010 viel zo’n Kongroof-mahjong geen enkele keer. Dit jaar al in de eerste ronde en toen twee keer achter elkaar (en tweemaal door Anton Kösters van de ENMV uit Rotterdam)!
Hoe raar het kan gaan met het mahjongspel werd ook duidelijk uit het toernooiresultaat van titelverdediger Chris Scheffler. Vorig jaar fier aan kop, dit jaar een tikje chagrijnig op de 51e plaats. Hij mocht de wisseltrofee overhandigen aan Janco Onnink (ENMV Rotterdam).
En hoe ingewikkeld het tellen kan zijn, bleek bij de uitslag van de Recreanten. Onze eigen Nino werd naar voren geroepen als winnaar van de prijs voor de derde plaats. Nino was echter al direct na afloop vertrokken en Eric nam in zijn plaats de felicitaties, de bloemen, de zoen en het fotomoment in ontvangst.
Helaas bleek later, wat Nino natuurlijk al wist, dat hij helemaal niet in de prijzen was gevallen. De uitslag van de Recreanten wordt herberekend. JanW had, naar eigen berekening, 9 punten en eindigde daarmee in de subtop (als vijfde).
De competitiespelers van Bamboe Acht moesten veel Rotterdammers voor laten gaan in de einduitslag, wat dankzij het gescandeerde 'Rot-ter-dam, Rotterdam, Rotterdam', altijd een feestmoment is.
Toch waren Yvonne (14e), Hans (20e), Aty (38e), Jeroen (41e) en Eric (45e) graag veel hoger geëindigd.
We hebben nog vier weken om aan ons spelinzicht, fysieke conditie, mentale weerbaarheid en het aanroepen van de wong te werken.
Tot ziens op 12 februari in Heemstede.
Aty

Volle bak dankzij nieuwe leden

Gisteravond heette clubvrouwe Wil vijf nieuwe leden (Annet, Betty, Janie, Leny en Rietje) hartelijk welkom op de 12e Bamboe Acht-avond van het seizoen. Shui Yin – de zesde nieuwkomer – ontbrak. Ook Dini gaf aan onze vereninging binnenkort te komen versterken. Met hen vonden nog 26 leden de weg naar De Princehof, waardoor maar liefst acht tafels volledig werden bezet.
Op vier daarvan speelde zich de zevende competitieronde om het kampioenschap af. Vooraf was Aty daarover het meest tevreden omdat zij in dit verband pas tweemaal had kunnen spelen. Die beide keren trok ze overigens de tafelwinst naar zich toe (‘Dat dan weer wel’, zou ze hebben kunnen zeggen …).
In gezelschap van Janny, Mieke en Eric lukte haar dat nu niet. Tijdens een partij met zeven self-drawn mahjongs (op dertien spellen) liet Mieke er geen misverstand over bestaan wie de 4 punten ging halen. Met twee ‘self-picks’ in de eerste vijf spellen legde ze een solide basis voor haar verdiende zege. Ook Janny kende een goede start, maar toonde zich in de slotfase de gulheid zelve. Met een overtuigende eindsprint (drie ‘self-picks’) verdedigde Eric zijn voorlopige play-offplek succesvol.
Koploper Hans haalde evenmin de volle winst. In een nek-aan-nekrace bleef Mirjam hem verrrassend een steenlengte voor.
Aan tafel 1 verkleinde JanW zijn achterstand op de Hans en Eric. Samen met Nino verdeelde hij de mahjongs, Len met een troostpunt en Anoeska met lege handen naar huis sturend.
Yvonne leek ‘schade’ op te lopen in haar pogingen zich in de top-4 te nestelen. Viony heerste tot aan de laatste twee van veertien spellen in een snel gespeelde ronde. Dankzij twee mahjongs – waaronder een waardevolle zelfgetrokken – claimde de nationaal kampioene de zege alsnog. Kwaliteit verloochent zich niet…
Aan de recreatieve tafels vermaakte men zich ook uitstekend. Voor Wil betekende het tikje dat Peter uitdeelde geen averij, zoals ook de andere vier competitiespelers (Jeroen, Nelleke, Heleen en Marjolijn) aan tafel 8 niet om de knikkers speelden. Voor Heleen was dat jammer maar zijn kan zich troosten met de prijs voor de hoogste mahjong van de avond. Zo’n prachtig ‘vier kleine winden’-spel haal je niet elke keer!

Cursisten aan het woord

 
Cursisten aan het woord
 
 
Wat vinden zij er nou eigenlijk van? Gaan zij verder op het ingeslagen mahjongpad?
 
“Lang geleden speelden we met ons gezin mahjong. Het spel had mijn man meegebracht op een van zijn vele reizen. De kinderen en ik vonden het een moeilijk spel en er hing ook altijd een beetje magie omheen. Goede herinneringen! Toen vorig jaar het spel in de mooie doos weer mijn aandacht trok en ik toevallig (?) hoorde dat de ouders van mijn buurvrouw een cursus mahjong hadden gevolgd werd ik nieuwsgierig. Het enthousiasme van die mevrouw over de cursus van Wil en de speelavonden trokken mij over de streep, want ik vond het  wel erg jammer om mijn wekelijkse koorrepetitie dan drie maanden op te moeten geven. Ik heb er geen moment spijt van gehad. Op de beginnerscursus leerde Wil ons met veel plezier, stap voor stap de basis en de vele mogelijkheden van het spel. De vervolgcursus heeft mij echt het inzicht gegeven, dat het spelen nog boeiender maakt. Ik speel ook op de computer, maar mijn voorkeur heeft het samenspelen op de club. Bamboe Acht, ik kom eraan!” - Janie –
 
“Via Buurtlink kwam ik op de site van Bamboe Acht, mijn interesse was gewekt daar wij al jaren mahjong spelen, maar dan op de Amerikaanse manier.
Voor meer informatie mocht ik komen kennismaken op de speelavond en dat was zo leuk en leerzaam, dat ik de cursus ben gaan volgen en nu zelfs lid ben geworden van Bamboe Acht, waar ik mij helemaal thuis voel!” – Rietje –
 
“Ik heb de cursus Mahjong gevolgd omdat ik bij toeval op de cursuslijst van Casca zag dat in Heemstede deze cursus werd gegeven. Al jaren was ik hiernaar op zoek. Het was een cursus met de nieuwste algemene en in de vervolgcursus de internationale spelregels.
Precies waar ik op zat te wachten. Lang geleden heb ik veel mahjong gespeeld. De spelregels van toen waren aardig in de herinnering weggezakt. Bovendien waren ze nogal divers: iedereen deed maar wat of had zo zijn eigen opvatting, bleek iedere keer als ik weer eens een potje deed.
Deze cursus heeft me inderdaad gebracht wat ik voor ogen had: nieuwe regels en structuur voor een mooi spel, aangeleverd door Wil, onze enthousiaste en vakbekwame cursusleidster. En binnenkort ga ik het geleerde in praktijk brengen door lid te worden van Bamboe Acht, de gezellige Heemsteedse Mahjong club.”
 
“Ik ben door toedoen van mijn schoondochter gaan kijken bij een demonstratiemiddag in Schalkwijk van de Mahjongclub Bamboe Acht. Hierdoor ben ik de cursus gaan doen en uiteindelijk ook de vervolgcursus omdat ik het erg leuk vind om te doen. Per 1 jan. heb ik me ook ingeschreven als lid van de Bamboe Acht. Ik begin als recreant maar misschien ga ik na dit seizoen wel competitie spelen.” – Leny –
 
“Ik speelde al jarenlang eens in de ongeveer 3 maanden mahjong en wilde de puntentelling eens goed onder de knie krijgen. Tot mijn verbazing is er een geheel nieuwe puntentelling bedacht met vernieuwde Internationale en/of Europese spelregels. Wat in het begin zo makkelijk leek werd al heel gauw een “must” om je grondig hierin te verdiepen. En die spellust die dit spel opwekt werd door iedereen opgepakt. Ik merkte bij de uitnodiging om 3 maanden om vrij op de mahjongclub in de Princehof te komen spelen, dat het ook nog fijn zou zijn om de vervolgcursus te doen in de verwachting dat ik nog beter de spelregels onder de knie kan krijgen. Wat ik zo aantrekkelijk vind van dit spel is, dat je het spel met anderen voor jezelf speelt. Je dupeert geen partner. Na afloop van een spelletje is er ook nog belangstelling in welke kansen ieder had geïnvesteerd en hoe je het mahjongspel beter kon spelen” – Nicolette -
 
“Een jaar geleden wist ik nog niet van het bestaan van het spel Mahjong af, alleen wat meerdere kennen van de computer.
Door een schoonzus ben ik in aanraking gekomen met het spel. Zij heeft mij een beetje weg wijs gemaakt met het spel, maar dan met andere spelregels. Mijn interesse was wel gewekt om wat meer van het spel te weten te komen.
Daar ik in augustus van 2010 weer wat wilde gaan doen ben ik op internet gaan zoeken waar de mogelijkheid bestaat om wat meer van het spel te leren. Hierdoor ben ik bij Bamboe Acht terecht gekomen en kon mij ineens inschrijven op de beginners cursus. Hier heb ik veel geleerd over het spel zoals wat het spel inhoud, hoe het gespeeld wordt en de spelregels.
Niet alleen het spelen van het spel is bepalend voor mij geweest om door te gaan maar ook de gezelligheid op de avonden.  Op de speelavonden heb ik ook aardig wat opgestoken van het speel en dit maakte het steeds leuker om er verder mee te gaan.
Op de clubavonden kreeg ik ook niet het gevoel een buitenstaander te zijn maar een van de leden. Dit is voor mij de doorslag geweest om mij als lid in te schrijven, na het volgen van de vervolgcursus.”- Annet –
 
Inmiddels hebben zich vijf nieuwe leden bij Bamboe Acht gemeld!!
 
.