Mahjongclub Bamboe Acht - Boodschap
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

.....et
Kampioen. Het is gelukt!
Kampioen OOSTperiode
Winst in een bloedstollende partij
Je blijft leren...

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Bekercompetitie
Clubtoernooi
Clubtoernooi 2015
Competitie
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
Koppelcompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Ronalds analyse
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooi
Valentijnstoernooien
Van de leden
Van de voorzitter

Archief

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
juni 2018
mei 2018
maart 2018
februari 2018
januari 2018
november 2017
september 2017
augustus 2017
juni 2017
mei 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
augustus 2016
juni 2016
mei 2016
februari 2016
januari 2016
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

maart 2011

Succesvolle inloopavond

 
Elke keer verrast het me weer hoeveel mensen geïnteresseerd blijken te zijn in mahjong. Die verrassing is eigenlijk helemaal niet logisch, want ik weet uit eigen ervaring hoe boeiend en leuk deze denksport is.
De toeloop bij onze inloopavond (gisteravond) overtrof echter mijn stoutste verwachtingen.
"Zuster Anna ziet gij al iets komen?"
In een bestuursvergadering bracht Jan het idee hiervoor ter tafel. Hij wilde zo (potentiële) mahjongliefhebbers in de buurt van onze thuisbasis trekken. Als uitvloeisel hiervan verspreidden enkele club- en bestuursleden meer dan duizend uitnodigingen in de week voorafgaand aan deze speciale Bamboe Acht-avond. Ook op de website en in enkele lokale media plaatsten we een aankondiging.
Christien, Janny en Wil hadden de speelzaal aantrekkelijk aangekleed en van promotiemateriaal voorzien.
De ruim 15 nieuwsgierigen voelden zich daardoor snel op hun gemak. René, JanW en ik dirigeerden ze naar de vliegensvlug bijgeplaatste introductietafels.
Daar nam het trio bestuursleden rustig de tijd om uit te leggen uit welke stenen het spel bestaat, hoe je een muur bouwten, welke combinaties er zijn en hoe je mahjong maakt. De puntentelling kwam slechts zeer zijdelings aan bod. De genodigden zaten met plezier aan tafel en een aantal van hen zien we vast nog terug. Voor de 'leraren' was het een leerzame ervaring.
En wat deed 'opperinstructrice' Wil op deze avond? Wel, die had - tot haar verdriet - competitieverplichtingen en kreeg aan tafel een lesje van Anoeska. Een volgende keer plannen we haar ongetwijfeld vrij, want hoewel de avond prima verliep is haar expertise echt van toegevoegde waarde.
Met nog twee partijen te gaan is duidelijk dat Hans als beste speler de play-off ingaat en dat Christien vrolijk naar huis ging omdat haar zus Heleen haar verdrong van de laatste plaats...
 

WitteDraakBelevenissen!!

Voor Carl & Maite
 
4 Bamboe Achters, waarvan schrijver dezes tevens al jarenlang Groene Draker, reisden zaterdag 19 maart, ondanks stremmingen en blokkades op spoor en snelweg af naar Hilversum, waar eenieder ruim op tijd arriveerde.
Voor aanvang van het toernooi besprak ik met andere oud-winnaars Albert de Bakker en Eric-Jan Hartstra de mogelijkheid om het Witte Draaktoernooi als eerste speler in de roemrijke geschiedenis van het toernooi het toernooi voor de tweede maal te winnnen.
Bij mij leek die mogelijkheid  – gezien het verloop van mijn verrichtingen – verder weg, dan ooit in één van de eerdere toernooien, waaraan ik tot nu toe deelnam. Kleine scores vóór en tegen, af en toe scores tussen de 200 en 500 punten te betalen of ontvangen werden slechts afgewisseld met een tweede ronde, waarin het me wat meer meezat. Verder dan een wachtende 13-wezen, die ik dankzij een 80-puntenmahjong van Gert, kon verzilveren (3.000 punten) en waardoor ik zonder één enkele mahjong te maken, tóch tafelwinnaar werd, bracht ik het niet.
Opvallend was dat ik in de daaropvolgende 3 spellen in deze ronde opnieuw rijkelijk werd bedeeld met hoek- en troefstenen, waardoor ik nog eenmaal 13-wezen bij elkaar probeerde te sprokkelen, eenmaal een windenslang en tenslotte een Hof van Peking probeerde te verzamelen.
Na 2 ronden belandde ik in de top 10 op de achtste plek, waarna ik in de loop van de dag langzamerhand afzakte naar de middenmoot, 20 na 5 rondes.

Na een minuut of 40 in de zesde en laatste ronde en met nog een kwartier te gaan verzuchtte ik tegen mijn tafelgenoten, dat deze editie van de Witte Draak waarschijnlijk mijn slechtste klassering in het toernooi zou worden.
Het vijfde en laatste spelletje, waarbij ik voor de tweede maal in de ronde Oost werd, begon ik met 3 verschillende winden, 1 draak en één 9, waarbij ik besefte dat alleen een superscore me nog enigszins in de bovenste regionen zou kunnen brengen. Gaandeweg kocht ik meer wezen – die ik besloten had te gaan sparen - bij, tot de set op een kringen 9 en een Rode Draak na, compleet was. Bij een al flink geslonken muur kwam de eerste Rode Draak op tafel, die niet door één van de anderen werd geclaimd, vrijwel onmiddellijk gevolgd door een tweede exemplaar.
Twee beurten verder trok ik een kringen 9 en was het wachten op een volgende Rode Draak, die even later, tot mijn grote vreugde, op tafel kwam.
Kassa!!!; in één klap 12.000 punten te incasseren en naar spoedig bleek voldoende om de koppositie te bemachtigen en het toernooi als eerste deelnemer voor de tweede maal te winnen.

Daarna ging ik met mijn nog onwetende mede-Bamboe Achters Wil, Christien en Jeroen op de foto, wat tot verbaasde reacties leidde van medespelers, die wel al getuige waren geweest van mijn superscore.

Met een intens tevreden gevoel reed ik bij het vallen van de avond door de Loosdrechtse plassen met uitzicht op een blauwe lucht met avondrood aan de einder en een nog net zichtbaar topje van de zon op mijn motor naar huis, nog nagenietend van een heerlijke “nawinter”dag mahjong in Hilversum.

Als vanouds was het gezelligheid, gepaard aan gezonde spanning, troef en minstens de derde keer dat ik meemaakte dat een limietspel aan het eind van de laatste ronde bepalend was voor het winnen van het Witte Draaktoernooi. Heeeeeeeeeeeeerlijk om nu zelf degene te zijn, die deze eer/dit geluk te beurt viel. De wisseltrofee staat inmiddels weer prominent in mijn huiskamer.

De overwinning draag ik graag op aan mijn op 14 maart geboren kleinzoon Carl en mijn dochter Maite, die deze topprestatie heeft geleverd!
 Hans

Hier vind je het verslag van het Witte Draak toernooi zelf en de gehele uitslag.
                             

Spanning

Met nog vier partijen voor de boeg stevent de kwalificatiecompetitie van het clubkampioenschap af op een geweldige apotheose. Na gisteravond resteren nog vier kanshebbers (Aty, JanW, Peter en Yvonne) voor twee stoelen aan de play-offtafel (de andere twee zijn al gereserveerd voor Hans en Eric). Het toeval wil dat drie van hen strijden tegen elkaar in de allerlaatste partij op 12 april. Afhankelijk van zijn onderlinge treffen met Aty (op 29 maart) zal Peter die beslissingspartij met argusogen volgen.
Gisteravond verbeterden Aty en Peter hun uitzichten op de play-off aanmerkelijk. Beiden wonnen ze hun tafel met een score die hun mahjongpuntentotaal flink opkrikte. Bij een gelijk aantal tafelpunten geven deze scores de doorslag. Aty wist pas in het zevende spel een keer mahjong te maken, maar met twee selfdrawn-mahjongen streefde ze René uiteindelijk nog ruim voorbij. Hans hoefde niet zo nodig en Fons had duidelijk zijn avond niet.
Peter, Jeroen en Janny speelden hun inhaalpartij-met-Jodocus (een rol die Eric met verve vertolkte). Met zeven maal mahjong in dertien spellen had Peter geen moeite de vier tafelpunten op te strijken. Eén daarvan is het tonen meer dan waard: full flush with pure shifted chows (zie foto). Ondanks een ultieme tweede plek zag Jeroen zijn kansen op kwalificatie verdampen.
Naast de twee competitietafels waren nog zes (!) tafels volledig bezet. Onze club leeft!

De Kleine 3 Draken en een lekke band


11 maart 2011

Het begon met een lekke band. Ik doe het anders nooit, maar nu wilde ik samen met Wil al vroeg in de vrijdagmiddag naar België rijden. We hadden een hotelkamer in Beveren geboekt. Op een kwartiertje van Temse, waar we de volgende dag zouden deelnemen aan het Open Belgium Tournament Mahjong. Het was vrijdagochtend mooi weer, ik zag me later die middag al op een terrasje zitten met een onvervalst Belgisch Biertje! Ik moest een werkstuk van een van mijn leerlingen  wegbrengen dat was geselecteerd om  mee te doen aan een Haarlemse wedstrijd. Op de terugweg reed ik met de auto over de kasseien in de componistenbuurt toen ik het geluid hoorde dat je ook hoort als je met je wielen over een onderbroken streep rijdt, althans over een waar niet bespaard is op de hoeveelheid verf. Kaddom-kaddom-kaddom-kaddom. Het gekke was alleen dat er geen onderbroken streep was te zien. En die kasseien waren nu niet echt te vergelijken met die in België.

Er moest iets anders aan de hand zijn. En jawel, een lekke band. Rechtsachter. Aan de binnenkant zat er een scheur van twintig centimeter! Hoe kan dat? Nu heb ik van die brede banden. Die hebben ze dus niet op voorraad. En op het smalle thuiskomertje ga ik echt niet naar België. De meneer van de garage heeft hemel en aarde bewogen om toch mij toch nog om drie uur in de middag weer te laten rijden. Maar ja, toen kwamen we dus wel in de file terecht.
Om 18:30 uur liepen we het hotel in Beveren binnen. En het was meteen goed. Je kon er (met zijn tweetjes!) zwemmen, daarna de sauna in en daarna konden we heel romantisch in hetzelfde pand dineren.  Natuurlijk raakten we met de overige gasten, drie Belgen en twee Volendamse dames en de ober in gesprek over Mahjong. Bij het uitstekende ontbijt wensten allen ons succes. Ze zouden het resultaat wel in de krant lezen.

Ruim op tijd kwamen we aan bij de speellocatie in Temse. Een heerlijk ruime, lichte zaal. Net als bij ons eigen Valentijnstoernooi was de eerste ketel koffie mislukt. Dun bruin water. Maar de cake was lekker! De organiserende Belgen, de Kleine 3 Draken, hadden de pech dat er plots drie deelnemers hadden afgezegd. We moesten dus een nieuw loopschema krijgen met één tafel minder. De organisatie, die alles, ook de lunch en een Italiaanse maaltijd, perfect had georganiseerd, had het nieuwe loopschema toch snel voor elkaar. Toen klonk de gong! Het rumoer van zo’n zestig spelers verstomde in één keer en, zoals jullie inmiddels bekend is, hoorde je alleen nog ‘het kwetteren van de mussen’ (het roeren van de stenen en de betekenis van Mahjong). Het ging best goed. Met Wil en mij wel te verstaan. Want bij  Yvonne lukt het niet zo. Yvonne moest zelfs, toen ik bij haar aan tafel zat, de eer aan mij laten en  ze kreeg van mij zelfs de kleine drie draken voor haar kiezen, niet de eerder genoemde organiserende Belgen, maar een hand van 64 punten! “Dat doet ie anders nooit”, zei ze nog!              
Eindresultaat van de Bamboe Achters: Jeroen plaats 27 met 7 ½ tafelpunt. Wil met 7 punten op plaats 31 en Yvonne moet je het zelf maar vragen.

Tip 1. Koop geen autobanden met een afwijkende maat.
Tip 2. Boek eens een kamer in Hotel v/d Valk in Beveren.
Tip 3. Doe gerust eens mee in België. (zonder file zo’n twee uur rijden)
 
Klik hier voor de volledige uitslag

Voorzitter Wil hijst de witte vlag

 
De vierde inhaalronde van de kampioenscompetitie bracht meer tekening in de strijd om de twee resterende finaleplaatsen.
 
Tafel 5 was volledig gevuld met spelers die nog kans maakten op de status van finalist. Onherroepelijk zouden enkele van hen sneuvelen. Voor Nelleke en René was tafelwinst een vereiste. Beiden startten echter vals, waarna alleen René die achterstand wist om te zetten in een tweede plek. Met zijn te korte eindsprint blokkeerde René ook de kansen van Wil om te play-offtafel te bereiken. Ik heb het niet tot in detail uitgezocht, maar zelfs al zou ze nog een minieme kans hebben gelooft ze daar zelf niet meer in (zie haar blogbijdrage hieronder). Grote winnaar is dus Peter. Mede dankzij vier self-drawn mahjongs manoeuvreerde hij zichzelf met een megascore in een florissante positie.
 
Aan de andere competitietafel streden nog twee kanshebbers. Aty en Jeroen bleken inderdaad te sterk voor Christien en JanvdB (die zijn gulheid weer overvloedig toonde). Ondanks een prachtige 'kleine-drie-draken'-hand kon Aty het Jeroen niet echt moeilijk maken. De Bennebroeker wil zich in de laatste spellen nog wel eens de kaas van het brood laten eten, maar ditmaal bleef hij geconcentreerd totdat JanW op de stoomfluit blies. Aty toonde zich dus tevreden met de twee punten.
 
Conclusie na deze ronde is dat Nelleke, René en Wil hun kansen op het kampioenschap verspeelden, Peter zich als een zeer serieuze kandidaat heeft gemeld, Aty ook goed op koers ligt en Jeroen nog een gevaarlijke outsider is.
Yvonne en zeker JanW zijn nog niet veilig...

Over en uit!

Dat gaat dus niet meer lukken.
Geen plekje in de play-offs voor Wil.
Peter gaf ons gisteren een lesje in "how to win with self-drawn"!
Ook René was lekker bezig en Nelleke en ik hadden het nakijken.
Van René had ik het wel verwacht na zijn dik verdiende
derde plaats in de recreantenlijn op het Valentijnstoernooi!.
Maar Peter, nee, die dacht ik wel te kunnen hebben.
Niets bleek minder waar!

Wel leuk is dat het nu nog steeds niet duidelijk is wie op 26 april tegen elkaar zullen strijden om
de wisseltrofee van"Bamboe Acht'.
Eric, Hans, Yvonne, Jan W., Peter,  Aty en Jeroen
maken nog steeds kans op een plek aan de play-off tafel!
Zie hier de stand van zaken op dit moment.

Het blijft dus spannend tot de laatste snik.
Mede omdat drie van deze kanshebbers op 12 april nog tegen elkaar moeten strijden:
Jan W., Aty en Yvonne.
Wat grappig zou het zijn als Nelleke aan die tafel er met de winst vandoor gaat.

Zet 'm op allemaal en ik kijk uit naar een zeer spannende play-off op 26 april!

Groeten van Wil