Mahjongclub Bamboe Acht - Boodschap
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

.....et
Kampioen. Het is gelukt!
Kampioen OOSTperiode
Winst in een bloedstollende partij
Je blijft leren...

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Bekercompetitie
Clubtoernooi
Clubtoernooi 2015
Competitie
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
Koppelcompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Ronalds analyse
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooi
Valentijnstoernooien
Van de leden
Van de voorzitter

Archief

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
juni 2018
mei 2018
maart 2018
februari 2018
januari 2018
november 2017
september 2017
augustus 2017
juni 2017
mei 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
augustus 2016
juni 2016
mei 2016
februari 2016
januari 2016
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

mei 2012

Genieten in Parijs

 
Afgelopen vrijdag reisde ik per Thalys naar Parijs. Belangrijkste reden daarvoor was dat ik zou deelnemen aan het tweedaagse mahjongtoernooi. Dankzij Thérèse – een Française die ik via mahjongtime.com leerde kennen en die al bij mij logeerde tijdens twee edities van ons Valentijnstoernooi – kon ik van mijn bezoek aan de lichtstad een ruime week maken (vanaf woensdag zelfs met gezin).
Thérèse woont sinds een jaar in Villejuif en op de avond van mijn aankomst mocht ik haar begeleiden op een welkomstpartijtje voor nieuwe inwoners van de stad. Dat bestond uit een videopresentatie, een koud buffet en een voorstelling van reuzenmarionetten op het plein.
 
Openingsdag
Zaterdag en zondag stonden dus in het teken van mahjong. In Parijs kennen ze ook een ploegenprijs en voor de gelegenheid vormde ik een kwartet met Yvonne (de enige andere Bamboe Acht’er) aanwezig, Thérèse en Phong,een Vietnamese Fransman die ook in Heemstede meedeed. Het toernooi begon met een leuke Powerpoint-presentatie, waarin de teams werden voorgesteld en elk kwartet de loopbriefjes kon komen halen. Mijn geluksnummer (7) beloofde veel wong, dacht ik.
In de eerste ronde ontmoette ik Sylvie, Aziz en Simon, de latere winnaar. Dat trio bleek serieus, vlot en stil te spelen. In de twee uur speelden we een complete partij. Op een bepaald moment verhoogde mijn hartslag flink toen ik zeer snel wachtend was met een prachthand: open pungs witte draken, ringen 9, oostenwind en verder paartjes westenwind en tekens 1. De ‘honors’ vlogen over tafel maar juist die twee niet. Hoewel ik aardig kon meekomen begon ik met een ‘0’.
In ronde twee trof ik de zeer sympathieke Christophe, de grappige Alessia (de latere nummer 2) en de serieuze Kevin. Christophe begon met een self drawn mahjong met de allerlaatste steen van de muur. Daarna toonde hij zich zeer vrijgevig voor Alessia, te beginnen met een kleine drie draken en vervolgens een zuivere hand met pure shifted chows. De Italiaanse maakte zelf nog een tweelingenhand en verontschuldigde zich bij ons voor zoveel wong. Ik gaf weinig weg en met slechts een enkele mahjong scoorde ik 1 tafelpunt.
Hetzelfde resultaat behaalde ik in ronde drie, die Romain onbedreigd wist te winnen. In de veertien spelletjes ontpopte Pascale zich als de gulle geefster. Marie-Josée ontfutselde me in het laatste daarvan nog een tafelpunt. Romain scoorde op de eerste dag, net als Simon de volle 12 punten. Beide waren geduchte concurrenten voor onze eigen Yvonne, die weer eens ouderwets op dreef was. In restaurant Le rôtisseur wisselden zij, Thérèse en ik ervaringen uit, waarbij bleek dat ze 9 tafelpunten had binnengehaald (en ik dus 2).
 
Slotdag
Ook op zondag startte ik met een zeperd. Aan een bijna volledig Nederlandse tafel (Anton, Sohana en Parijse André) verdiende ik ook eigenlijk niet beter. Om tenminste een tafelpunt te halen had ik in het laatste spel een self pick nodig. Ik kreeg daarop een goede kans, wachtend als ik was met twee mahjongkansen. Toen Anton de bamboe 1 weggooide liet ik die nog dapper lopen, maar toen Sohana bamboe 4 aan haar aflegrij toevoegde kon ik de verleiding helaas niet weerstaan. Zo verdiende ik met een acceptabele score van -46 dus weer niets. Yvonne had weer een ronde gewonnen en prijkte op een vierde plek.
Tegen het einde van het toernooi braken voor mij betere tijden aan. In de vijfde ronde leek het daar aanvankelijk niet op. Na de oostenwindsessie stond ik weer op nul. Ludo en Olivier voerden daarin de boventoon. De zuidenwind had ik echter in derug, mede dankzij een sensationele pungenhand van alleen hoekstenen (enen en negens). En daarna ontspon zich een spannende en vooral vermakelijk strijd tussen Ludo en mij. Om en om haalden we mahjong en wisselenden van positie.Toen het mijn beurt weer was achtte Stefano echter het moment gekomen voor een self drawn mahjong waardoor Ludo zijneerste plek behield. Yvonne kwam me vertellen dat ze inmiddels een virtuele podiumplaats (3) had bereikt met haar vierde tafelwinst.

De laatste ronde bleek een geweldige afsluiter. In een uitheinige stemming maakten de veelvuldig gapende maar erg innemende Evi, de nog kiene Frédérique en de geinige een-tweetjes makende Vincent er een dolle boel van. Ik weigerde natuurlijk om achter te blijven :). In het twaalfde spel was ik wachtend op tekens 3 met een zuivere hand. Ik troke en bamboe 9 waarmee Frédérique mahjong maakte. Ik moest even verwerken dat ik de kans had gemist om haar in te halen, maar toen ik realiseerde dat ik haar een 13 wezen had geschonken verdween mijn teleurstelling als sneeuw voor de zon. Ik had ten slotte meegewerkt aan een gedenkwaardig moment tijdens dit goed georganiseerde en gezellige toernooi. Yvonne behaalde uiteindelijk een prachtige vijfde plaats! (75 plaatsen boven mij…).
Het team Bamboos & Orchids bezette uiteindelijk een 14e plaats.
 
Na de huldigingsceremonie gingen wij (Yvonne, Dimphy, Cees,Thérèse, Mei Hwa en ik) nog lekker eten. Mijn belangstelling ging uit naar de mysterieuze aanduiding Andouillette AAAAA. Ik begreep Thérèse’s uitleg maar half en besloot het te bestellen. Het gerecht bleek een pensworst die gelukkig iets beter smaakte dan die geurde… Ik zal het niet nogmaals bestellen, maar de Fransen zijn er dol op. Maar zeg niet dat ik u niet heb gewaarschuwd.
 
 
 

Libelle Zomerweek 2012 te Almere

Van Limburg tot Stadskanaal
Libelle lezen ze allemaal
En Mahjong, dat Chinese spel
Dat kennen ze van de computer dan wel
Totdat op de Libelle Zomerweek
Dat spel echt heel anders bleek…
 
Nooit gedacht nog eens tussen 15000 vrouwen bij de Libelle Zomerweek te zullen zijn!
Zaterdag vroeg op, want we moeten om 8:45 bij bondsbestuurslid Janine in Almere zijn. Daar een kopje koffie, uitvoerige instructie, succeswensen, nogsnel een plas en hup, in één auto met zijn vijven naar deLibelle Zomerweek op het Almeerderstrand. De week heeft dit jaar als thema 'China town'. Mahjong mag daar natuurlijk niet ontbreken vond de bond. En Wil had ook al contact met de organisatie gehad (dankzij een tip van Cock!). De hele week hebben bondsleden een promotietent bemand. Zaterdag waren wij aan de beurt. Christien, Trees, Cees, Wil en ik reden met een standhoudervignet voor het raam, langs de bezoekersfile in één streep naar deparkeerplaats bij ingang 1. We moesten wel een eindje lopen en waren heel blijdat we niets hoefden mee te sjouwen. Bij andere promotieactiviteiten lopen we altijdmet tafels en zware spellen te zeulen! Een wandelroute langs allerlei zomerweektenten,sommige net open, andere nog stijf dichtgeritst. We  liepen soepeltjes op de routekaart vanJanine, door het mulle zand, achter het hek langs, tussen de toiletten door,naar onze ‘eigen’ tent. Op een afstand zagen we het rode uithangbord met‘Mahjong’ al. In de loop van de dag bleek dat zo’n 15000 bezoekers dat bord ookniet over het hoofd zagen! Maar eerst koffie met een bolus. Die hadden we nogniet op of we gaven al mahjonginstructie aan drie tafels.
En dat bleven we doentot half vijf. Heel veel belangstelling dus! Veel folders uitgedeeld met deadressen van de club in de buurt van waar de mensen wonen. Dat had de bond heelslim voorbereid! Wat is het toch leuk om binnen zes minuten de mensen volspanning te laten spelen. Dat kan dus echt! Gewoon een praatje aanknopen, alsvanzelfsprekend ze meenemen naar een tafel, gaan zitten en plots hoor je zepung zeggen…
Om half vijf zagen we een oude bekende van het WK2010.Dat was de radiojournalist die me toen geïnterviewd had. Nu had hij een paarvragen aan Cees gesteld en wilde nog wel even spelen. Al met al hebben we zo’n100 mensen aan de tafels gehad. En allemaal enthousiast! Dat moet leden in het hele land gaan opleveren!!!
Jeroen Meijer
 
Meer informatie over de Libelle Zomerweek op de NMB-website.
EEN FOTOIMPRESSIE
De sjerpen liggen al klaar, gemaakt door Ans Hoogland!
De sjerpen liggen al klaar, gemaakt door Ans Hoogland!
Wij zijn er klaar voor, laat de meute maar komen!
Wij zijn er klaar voor, laat de meute maar komen!
Veel belangstelling, veel lol!
Veel belangstelling, veel lol!
Een toekomstig "Bamboe Acht" lid?
Een toekomstig "Bamboe Acht" lid?
Chris legt de basis van het spel mahjong uit
Chris legt de basis van het spel mahjong uit
De tafels bleven nooit lang leeg.
De tafels bleven nooit lang leeg.
Trees promoot haar favoriete spel met verve!
Trees promoot haar favoriete spel met verve!
Hoeveel mahjongstenen zijn dit? Win een mahjongspel!
Hoeveel mahjongstenen zijn dit? Win een mahjongspel!
Cees tijdens zijn interview voor de Chinese Radio& TV
Cees tijdens zijn interview voor de Chinese Radio& TV
waarom maak je geen pung?
waarom maak je geen pung?
Cees fluistert: "ze is op weg naar een tweelingenhand...."
Cees fluistert: "ze is op weg naar een tweelingenhand...."
Jeroen legt uit.....
Jeroen legt uit.....
En alweer de volgende club dames....
En alweer de volgende club dames....
Wij kregen nog even les in de juiste manier van schrijven van het karakter van de groene draak.
Wij kregen nog even les in de juiste manier van schrijven van het karakter van de groene draak.
Het was een topweek voor heel mahjongend Nederland!
Het was een topweek voor heel mahjongend Nederland!

Terugblik op de play-off van de Li-groep

Gisteravond was het zover. Met Leny, Mieke en Jeroen mocht ik de finale in de Li-groep spelen. Vooraf spraken we af dat we niet zenuwachtig zouden zijn. Wil zegt altijd: "Het moet gezellig zijn". Ik vond het overigens al heel wat om in mijn korte mahjongcarrière een finaleplaats te behalen. Nadat de finalisten van de Li-groep en de Chu-groep met applaus werden verwelkomd werd gestart met de beide finales.
 
Mijn start kon niet beter. Ik begon al direct met een Mahjong van 42 punten. Door ons spannende spel kan ik me niet eens meer herinneren welke hand ik precies had. Dat was natuurlijk een heerlijk begin. Maar lopende de finale schoot het niet zo hard meer op. Zowel Jeroen als Leny kwamen dichterbij en op een gegeven moment schommelden we met ons vieren om de nullijn. De spanning werd opgevoerd.
 
Halverwege waren Jeroen en ik wachtend. We waren op weg naar remise. De laatste steen werd door Mieke weggelegd. Jeroen en ik riepen beiden: Mahjong!! We keken elkaar verbaasd aan. We hadden inderdaad beiden Mahjong. Maar vanwege de volgorde had Jeroen recht op deze Mahjong. Hij kon daardoor verder uitlopen. Jammer voor mij dus.
 
Het begon erop te lijken dat Jeroen en Leny voor de overwinning gingen. Mieke en ik zakten verder af.
In een van de volgende spellen kreeg ik een hand met stenen waar je niet veel mee kon. Maar omdat dit seizoen mijn seizoen van de verweven straten is, startte ik met de opzet voor deze combinatie met als gedachte: baat het niet, dan schaadt het niet. Wonderwel lukte deze opzet. Ik was wachtende op een edelsteen of tekens 5. Ik trok een bloemetje en mocht dus nog een steen van de muur pakken. En laat dit nou precies tekens 5 zijn! Dus self drawn met de mahjongsteen van de muur van de bloemenzijde. We waren op een gegeven moment deze mooie hand met ons vieren aan het bewonderen en tellen: 38 punten self drawn. Dus dat telde natuurlijk aan. En zo nam ik de eerste plaats over. Een lekker en spannend gevoel. Ik zei niet voor niets: ‘na afloop douchen’.
 
In het laatste volledige spel haalde ik nog een Mahjong. En hiermee werd ik kampioen van de Li-groep met 125 punten. Ik was er even stil van. Leny werd 2e, Jeroen 3e en Mieke 4e.
 
Daarna was de prijsuitreiking. Ik kreeg een prachtige trofee, certificaat en bloem, uitgereikt door Wil. Nadat de nieuwe clubkampioen José gehuldigd was, startte Eric met het maken van een fotoreportage. Tot slot werden José en ik als sluitpaar van deze spannende finaleavond gefotografeerd.
 
Graag wil ik de spelleiding Wil, Eric en Jan W. hartelijk dank zeggen voor de organisatie en de mooie prijzen!!
Ik kijk er met trots op terug.
 
Hartelijke mahjonggroet van Fons
 
 Meer foto's in dit speciale fotoboek.

Debutante José pakt gedecideerd de titel

José zorgde gisteren voor een daverende verrassing door de finale om het clubkampioenschap te winnen. De zeven mahjongs van de debutante (!) waren haar tafelgenoten veel te machtig. Fons won na een spannende maar ook ontspannen strijd de titel in de Li-groep.
 
In een door Wil en Christien in Oosterse sfeer gebrachte De Princehof speelden twee kwartetten de finalepartijen van de spannende Bamboe (Chu)- en Pruimenbloesem (Li)-competities. De matches vonden voor de gelegenheid plaats aan echte mahjongtafels. Spreekstalmeester Jan liet eerst de gewone stervelingen hun plaats aan tafel innemen. Zij begeleidden vervolgens met applaus de intocht der gladiatoren.
 
Eerst betraden Jeroen, Leny, Fons en Mieke de arena voor hun Li-finale om de door Jeroen beschikbaar gestelde trofee. Daarna volgden Harry, Yvonne, Aty en José, de vier beste Bamboe Acht’ers. Zij streden om de prestigieuze titel van clubkampioen en dus de opvolging van de helaas afgezwaaide Hans.
 
José en Fons namen beiden een vliegende start met waardevolle mahjongs. Daarna verschilde het spelverloop echter aanmerkelijk. Aan de Li-tafel scoorde Leny de meeste mahjongs (vijf), maar de door Fons zelfgepakte mahjong in het elfde spel en de twee andere telden zwaarder.
José begon met een self drawn mahjong en voegde daar in de volgende 15 spellen nog twee selfpicks en vier reguliere winnende handen aan toe. Ondanks het feit dat ze enkele keren ook flink wat punten doneerde stevende ze vrijwel onbedreigd op het kampioenschap af. Alleen na het zevende spel gaf ze de leiding even uit handen, om direct weer zelf een mahjong te pakken.
Kort na haar overwinning in Rotterdam slaat de dit seizoen debuterende Haarlemse dus weer een belangrijke slag. Wat dat volgend seizoen moet worden ... (en dan spelen we op 2 juni ook nog ons eigen clubtoernooi).
 
Voorzitter Wil verzorgde de huldigingsceremonie. Aan alle acht de finalisten reikte ze een witte roos en een certificaat uit. Voor Fons was er een glazen creatie. Kampioen José ontving de door Christien gemaakte wisseltrofee en de Bamboe Acht-kampioensbroche.En zelfs voor de zeven andere tafelwinnaars had Wil een attentie!
 
p.s. Helaas konden Henny en Rietje het spektakel van gisteravond niet bijwonen. We wensen beide dames veel beterschap.
 
Meer foto's in dit speciale fotoboek.