Mahjongclub Bamboe Acht - Boodschap
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

.....et
Kampioen. Het is gelukt!
Kampioen OOSTperiode
Winst in een bloedstollende partij
Je blijft leren...

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Bekercompetitie
Clubtoernooi
Clubtoernooi 2015
Competitie
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
Koppelcompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Ronalds analyse
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooi
Valentijnstoernooien
Van de leden
Van de voorzitter

Archief

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
juni 2018
mei 2018
maart 2018
februari 2018
januari 2018
november 2017
september 2017
augustus 2017
juni 2017
mei 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
augustus 2016
juni 2016
mei 2016
februari 2016
januari 2016
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

mei 2014

Een debuut dat naar meer smaakt

De avond voor het eerste clubtoernooi. Man en kinderen op de camping achtergelaten, thuis gaan slapen. Wekker gezet, nieuwe scorekaart gemaakt en dan: Zenuwen. Ga ik wel mahjong maken, hopelijk geen valse mahjong of dode lat, misschien wel een hele mooie selfpick met 88 punten. Nu toch maar naar bed en uitgerust opstaan. Rustig ontbijten kopje koffie en op weg.

In de Princehof aangekomen staan de tafels klaar en is de zaal gezellig gemaakt.
Na de loting mag ik op tafel 5 beginnen met Bertie, Liesbeth en  Bernadet. Met deze dames vormen wij het (hopelijk winnende) team van de dag [pruimebloesem, red.]. Na een paar leuke mahjongs met bij elkaar gesprokkelde puntjes kwam ik door een selfpick op voorsprong te staan. Uiteindelijk de 4 tafelpunten binnen weten te halen. 
In de tweede ronde aan tafel met Cock, Monique en Ronald. Ronald opent met een selfpick van 57. Dat begint goed. Gelukkig zelf daarna ook een selfpick van "maar" 14, maar dat loopt de achterstand toch een beetje in daarna niet veel soeps meer gehad. Door de mahjong van Monique in de laatste minuut kom ik net 1 punt te weinig voor een tafelpunt. Helaas. Nu eerst naar de goedverzorgde lunch.
Na de lunch vol goede moed verder aan tafel met Wil, Annette en Mieke. Wil kwam snel op kop. Gelukkig nog 2 tafelpunten. Tussenstand, beetje in de middenmoot met 6 tafelpunten.

De vierde ronde aan tafel met onze jongste speler Luuk, Winnifred en Ellen. Ik begon met een gekregen mahjong van 35 met meteen erna een selfpick van 30. Daarna nog een mahjong van 41 en de 4 tafelpunten zijn binnen.

Na een korte rustpauze buiten mochten we met z'n allen naar de prijsuitreiking. Tot mijn eigen verbazing had ik in de vierde ronde de hoogste hand wat een gelukspoppetje opleverde. 
Waar ik had gedacht in de middenmoot te eindigen, werd ik zowaar nog 9e.

Als afsluiting hadden we een heerlijk, goed verzorgd Indisch buffet van Toko Sil. 
Al met al was het een zeer geslaagde dag. 
Jacqueline


Voorspel tot de finale

Door mijn grote liefde voor Perzische windhonden, bovendien bepaald niet geholpen door een – ongeregeld is ook geregeld – ritme als nachtmens, toernooien met een aanvangstijd voor dag en dauw, blijft mijn status vermoedelijk levenslang die van recreant. Spannend blijft het. Op het nippertje voorkomen dat het om een damesstrijkje zou gaan.
Op naar de play-off, de dag des oordeels. Je voorbereiden… Hoe doe je dat in hemelsnaam?
Winnen is leuk, voor je plezier spelen niet minder. Een (on)gezonde spanning.
Als een ontwerp, gemaakt om vervolgens ten uitvoer te moeten brengen. Onzekerheid of het 100% aan de verwachting voldoet. Twee voorafgaande privé gespeelde avonden uitermate fraai verlopen. Echter dit resultaat is geen garantie voor de toekomst. De inventiviteit van de spelleiding lijkt onbegrensd, ieder seizoen een andere route naar de eindstrijd.
Vandaag de twintigste wordt het niet alleen figuurlijk een verhitte strijd. De voorspelling is dat ook het firmament meewerkt aan het nodige vuurwerk. Support van Donar. Ten strijde.

Marjolijn.

Passing information en geloven in jezelf

Dinsdagavond 6 mei. De laatste ronde van de clubcompetitie.
Het zou leuk zijn om in de finale te komen maar er liggen nog wel  acht andere spelers op de loer onder wie Oma Wil en Eric met slechts 2 tafelpunten achterstand. Eric had al meer minipunten dan ik, dus de kans zou groot zijn dat hij zou winnen als ik 2 tafelpunten win en hij 4 (waarbij we evenveel  tafelpunten zouden hebben).
Met de overige zes was het verschil meer tafelpunten, maar als ik geen 4 tafelpunten verover dan kunnen zij de leiding nemen. Dus mijn missie was:4 tafelpunten halen (dan is de race sowieso gelopen) of 2 tafelpunten met heel veel minipunten.

De eerste loting bracht me met concurrent Jan aan tafel maar omdat er nog meer deelnemers binnenkwamen ging de loting opnieuw. Geen Jan dus. Het nieuwe lot koppelde me aan José, Bertie en 'Jodocus'. Jodocus is een beetje een rare speler: heeft nooit bloemetjes bij het begin, maar gooit wel bloemetjes weg later in het spel terwijl dat nog niet echt nodig is op dat moment. Of hij gooit volledig ongevaarlijke stenen weg in het begin en aan het eind van het spel komt Jodocus met die draak of wind die nog nooit is weggegooid en dan roept iemand natuurlijk: “Mahjong” (of  “Hu” ).

José is voor mij wat we noemen een Angstgegner. Ze gaat zitten, sorteert haar stenen en nog voordat je zelf weet wat je wilt gaan doen met je stenen roept ze:”Mahjong”. En dat meer dan 1 keer. Deze avond was niet veel anders in het begin. José maakte veel mahjongs. En Bertie liet zich ook niet onbetuigd. Dus streed ik met Jodocus om de laatste plek.

Op een gegeven moment keek ik tegen een achterstand van meer dan 200 punten aan. Ik maakte in het begin nog wel een kleine mahjong (dacht ik zelf): allemaal pungen en allemaal simpele stenen (dat had ik in mijn hoofd, ergo: precies 10 punten).
Maar toen de winnende steen werd weggelegd dacht Jose hardop: “Natuurlijk, All Even.”
En kijk, dat had ik helemaal niet door maar het was wel waar. Na nog meer controle was het ook nog Omkeerbare stenen. Bedankt José: geen 10 punten maar meer dan 32. Dat is nou wat we noemen: “Passing information.”
Laat nooit wat merken over en zeg nooit iets over de combinaties van je tegenstander (totdat de punten geschreven zijn,  dan kan je alsnog vertellen wat ie allemaal vergeten is).

é ging nog even door met leuke Mahjongs en ik keek nog steeds tegen 200 punten verschil aan. De dames zeiden toen ik hopeloos begon te worden: “Geloof in jezelf.”
Nou dat heb ik toen maar gedaan. Twee zelfgetrokken handen en een paar andere mahjongs waren genoeg in het tweede deel van de avond van José te winnen.

Missie gelukt: 4 tafelpunten.

En nu de drie andere Angstgegners tegemoet treden op 20 mei.
Wish me luck.
Harry Kal

Een mooie nieuwe ervaring

Terwijl de TomTom mij zaterdagochtend naar de speellocatie in Nieuw-Vennep begeleidt, gaan er enkele gedachten door me heen. Hoe zou ik dit toernooi ervaren? Zou het veel anders zijn dan de eendaagse toernooien die ik tot nu heb gespeeld? Twee dagen achter elkaar veel en lang spelen (zitten is niet mijn favoriete bezigheid). Spelers uit het buitenland ontmoeten, leuk een nieuwe ervaring. En de flow, zou die een beetje komen? Nu het toernooi voorbij is ga ik even terug langs de uitstekend verzorgde, gezellige en leerzame dagen.
De ontvangst door de in de Dragon Green shirts gestoken vrijwilligers. De met oer-Hollandse afbeelding van de bollenvelden op de koelkastmagneet voor je nummer. Het tasje met de bollen voor in de tuin of in een pot. Een hartelijk welkom was dat.
De presentatie was in handen van Aty. Aty kende ik tot nu toe alleen als een goede majhongspeler op de club. Aty als presentatrice en ook nog met humor, die kant van haar was een leuke verrassing.
De komst van sportwethouder de heer Elzakalai en de onthulling van het mozaiek gaven een officiële tint aan de opening. Een origineel idee in een mooie en arbeidsintensieve presentatie.

In de eerste ronde speelde ik onder andere met de jarige Nadine uit Duitsland. Ze maakte in het begin de ene mahjong na de andere. Haar cadeautje! Het eerste begin was voor mij geen goed begin. Het geluk kwam vlak voor het eind van de ronde. Ik maakte een hele mooie hand. Four concealed pungs, fully concealed en een paar kleine punten erbij. Daarmee sloot ik met twee tafelpunten de eerste ronde af. En tot mijn verbazing werd deze gedenkwaardige hand bij de prijsuitreiking als hoogste van het toernooi vermeld.
Mijn drie volgende rondes leken een beetje op elkaar. In het begin scoorde ik niet of matig, maar gaf ook niet al te veel weg. In het tweede deel kwam de wong meer om de hoek kijken. Dat resulteerde de eerste dag in een eindresultaat van drie keer twee en één keer vier tafelpunten. Een tevreden gevoel.
Onder het genot van een drankje werd in de pauzes de spellen weer flink geanalyseerd en geëvalueerd. Met name het aantal behaalde punten, het spelverloop, de reden waarom het wel of niet lukte en welke meer en/of minder slimme dingen die je zelf of een ander had gedaan. Zoals ik die keer dat ik bleef uitkijken naar die ene steen en naarmate het spel verliep pas ontdekte dat ik ook al met een andere steen mahjong had kunnen claimen. Te laat, kans op mahjong verkeken. Wat mij ook weer overkwam was dat je niet alleen wachtend blijkt te zijn, dat de eerstvolgende na het weggooien van de mahjongmakende steen er met de winst vandoor ging. En ook de bekende frustatie: ik was al zo lang wachtend, had menigeen meegemaakt.

Zondag, de tweede toernooidag begon ik weer met frisse moed. Het viel me op dat het in de zaal stiller was dan de dag ervoor. Begon de vermoeidheid mee te spelen? Was het opperste concentratie om de eindscore te verhogen? Mijn resultaat van de dag was één, vier en nul tafelpunten. Lest best was niet op mijn spel van toepassing.

Tot slot de uitslag. Altijd goed voor het opvoeren van de spanning wanneer de techniek een beetje hapert en de uitslag daardoor even op zich laat wachten. Een schitterende trofee en een welverdiend applaus voor de winnaars.

Veel dank aan iedereen die aan dit toernooi een steentje heeft bijgedragen.

Ik heb twee dagen lekker mahjong gespeeld op een mooie locatie, met een prima organisatie, nieuwe spelers ontmoet, met bekenden weer een beetje bijgepraat, veel geleerd en ook nog een mooi resultaat behaald. Een goede ervaring!

NB
Helaas ben ik mijn houten speellat kwijtgeraakt. Op de onderzijde staat Janie Bamboe Acht. Als je hem ziet, ik wil hem graag terug.

Green Dragon Dutch Open begint bijna!!

Nog precies 19 ½ uur voordat de gong zal klinken !

Morgen is de grote dag!
Eindelijk gaat het Green Dragon Dutch Open beginnen.
Vanavond zullen de spelers al binnendruppelen en zich nestelen in De Rustende Jager.
Ze zullen naar alle waarschijnlijkheid al een muurtje of wat bouwen met mahjongvrienden uit 9 landen!

Wat een werk is er verricht door het organiserend comité en wat een schitterend toernooi belooft het te worden!
Vanaf de voorzitterstafel alle lof voor het comité en alle vrijwilligers die er voor gaan zorgen 
dat het een onvergetelijk weekend wordt.

Zelf ben ik dit keer in de zeer verwende positie dat ik heerlijk kan gaan spelen en genieten.
Jullie weten niet half hoe goed dat uitkwam.......
Ik laat het allemaal over me heen komen en ik kan niet voldoende benadrukken wat een feest 
het is om zulke clubgenoten te hebben.

Met name wil ik hier Jan, Eric, Fons, Yvonne, René en Ronald hartelijk danken voor hun inzet!

Ik wens alle leden van Bamboe Acht een heel fijn toernooi toe!!
En natuurlijk alle andere majongers ook....dat moge duidelijk zijn.

Hartelijke groeten van Wil Meijer-Kal