Mahjongclub Bamboe Acht - Boodschap
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

.....et
Kampioen. Het is gelukt!
Kampioen OOSTperiode
Winst in een bloedstollende partij
Je blijft leren...

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Bekercompetitie
Clubtoernooi
Clubtoernooi 2015
Competitie
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
Koppelcompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Ronalds analyse
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooi
Valentijnstoernooien
Van de leden
Van de voorzitter

Archief

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
juni 2018
mei 2018
maart 2018
februari 2018
januari 2018
november 2017
september 2017
augustus 2017
juni 2017
mei 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
augustus 2016
juni 2016
mei 2016
februari 2016
januari 2016
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

PR-activiteiten

Van het promotiefront

Promotie Mahjong op 25 oktober in de Sporthal Groenendaal
Tijdens de Heemstede Loop stond in de Sporthal om 10.30u de tafel met spel klaar. Aan de zesde editie hebben ruim 2500 lopers meegedaan. De deelnemers en het ruim aanwezige publiek hebben genoten van de prestaties en het uitzonderlijk mooie weer. Hierdoor viel de belangstelling voor onze mahjongdemo tegen. De geringe aanloop had totaal geen invloed op het enthousiasme van Cock, Lies, Winnifred, Wil en Fons.
Heel af en toe kon ik zelf ook even een blik werpen en zag mooie combinaties ontstaan. Na een kort bezoek van de plaatselijke media kwamen er twee personen direct op de tafel af lopen. Met heel veel interesse keken ze naar de demo en na het stellen van wat vraagjes bleek ook dat ze al behoorlijk wat van mahjong wisten. Maar dat is ook logisch want het waren 2 clubleden :). Maar wie waren dat?????
Het eerste lid dat komende dinsdag de twee namen aan mij doorgeeft trakteer ik op een bak koffie (deelnemers aan de demo en de 2 onbekenden zijn uitgesloten). Het probeersel om tijdens een loopwedstrijd een demo te geven heeft niet het resultaat opgeleverd dat ik ervan had verwacht. Volgende keer beter. Ik wil Cock, Lies, Winnifred, Wil en Fons nogmaals bedanken voor de deelname.
 
Promotie Mahjong op 21 november bij Bakker van Maanen
De mahjongdemo bij Bakker van Maanen zal gebeuren in twee sessies.
Sessie 1 van 9 uur tot 12 uur met Jan, Aty, Janine, WilP en Ronald.
Sessie 2 van 12 uur tot 15 uur met Dini, Ineke, Antoinette, WilP en Ronald.
Het zou mooi zijn als er nog leden zijn die zich als reserve willen opgeven.

Op zaterdag is het altijd druk bij de bakker dus hoop ik op veel belangstelling.
Er is een persberichtje voorbereid dat in de plaatselijke media zal worden geplaatst. 

Hoeveel 'eendjes' zullen we vangen?

Onder geweldige weersomstandigheden reden Wil, Bernadet en Kanna afgelopen zaterdag met mij mee naar de Open Dag in Het Terras te Santpoort-Noord. Daar presenteren de cursussen en clubs zich die het komende seizoen in het dorpshuis zullen huizen. Om kwart voor een liepen we er binnen. Ondanks (of misschien dankzij) het mooie weer waren er al aardig wat mensen binnen. Na de voorbereidingen door Janie en een kort werkoverlegje konden we om 13 uur met onze mahjongdemo starten.. . .   Tussen de verschillende demo´s spelen (bridge, biljarten, klaverjassen, sjoelen, verven etc…) is een aparte ervaring. 

De belangstelling is gedurende de gehele middag (van 13 tot 16 uur) groot. Velen nemen uitgebreid de tijd om de uitleg van Janie tot zich te nemen om daarna ook gedurende een aantal spelletjes mee te kijken. Het promotiemateriaal wordt gretig afgenomen, waarbij wel moet worden opgemerkt dat de meeste belangstellenden in eerste instantie meer affiniteit hebben met Santpoort dan met Heemstede.
Dan is natuurlijk de hamvraag: hoeveel “eendjes” (zie foto) hebben we gevangen.

Janie mailde vandaag dat de promotie tot nu toe vijf aanmeldingen heeft opgeleverd. Een mooi resultaat, al zeg ik het zelf. Ik wil dan ook Janie, Wil, Bernadet en Kanna enorm bedanken voor de gezellige middag en hun inzet voor de club en de promotie van Mahjong.

Ronald

Sporten met het hoofd op de Wel Zijn Markt

Via Stichting SportSupport Kennemerland konden we vandaag een mahjongdemonstratie geven op de Wel Zijn Markt in winkelcentrum Schalkwijk. Om 11 uur was de opening door vitaliteitscoach Olga Commandeur, die gelijk een heel programma van Nederland in Beweging gaf.

We zaten op een mooie locatie op het grote plein voor de Hema, waar de hele tijd gedanst werd op allerlei soorten muziek.
Winnifred kwam even kijken en kon gelijk aanschuiven zodat ik even alle kraampjes langs kon om te kijken of er nog organisaties waren die wat voor onze club zouden kunnen betekenen.

We hadden veel aanloop en ook aardig wat folders weggegeven.
Zoals wel meer bij een demonstratie kregen we dezelfde opmerkingen: “Ja, mahjong dat speel ik wel eens op de computer alleen dit zit er anders uit”, “Zo’n spel heb ik ook thuis liggen” en natuurlijk “Het lijkt wel op Rummikub”.
Een meneer uit Turkmenistan zei: “Zoiets spelen wij ook het heet alleen bij ons Okey.”
Dus net even opgezocht: Okey is hetzelfde als Rummikub.
 
Het was een drukbezochte markt en hopelijk gaat het wat opleveren voor de club.
SportSupport was in ieder geval heel enthousiast en via hen zijn er weer meer mogelijkheden om onze club te promoten.
Hierbij wil ik Anna, Nelleke, Winnifred, Fons en Eric bedanken voor hun bijdrage.
Monique

(foto's Monique, Eric en Fons)

'Ik ken het spel van vroeger': mahjongdemo in De Pijp

Na een heerlijk ontbijtje om 8.40 uur ging ik op weg naar de Pijp. In de auto met mahjongtafel, mahjongspel en fototoestel vol verwachting van wat de dag gaat brengen. Na het parkeren bij het gemeentehuis Heemstede kom ik gelijk al Leny en Monique tegen. Gezamenlijk lopen we naar de Pijp. We kijken nog even vol trots in de “mahjongetalage”.
Ronald Roelen, de eigenaar van de Pijp, verwelkomt ons en maakt in de winkel een plekje vrij om te kunnen mahjongen. Ondertussen vertelde hij over de belangstelling voor het spel en de vereniging op basis van de mooie etalage. Er waren zelfs mensen die vertelde dat ze meerdere malen waren wezen kijken en niet konden wachten tot zaterdag om te zien hoe wij zouden spelen.
De Pijp is een leuke winkel waar de hele dag door klanten komen. Op zaterdag waren de twee meest gemaakte opmerkingen wel “ik ken het spel van vroeger” en “wat leuk dat jullie hier een demo geven”. Voor wat betreft de opmerking “ik ken het spel van vroeger” bleek bij verdere navraag wel dat de meeste mensen niet volgens de MCR-regels speelden. Deze internationale toernooispelregels zijn dus minder bekend bij het algemene publiek.

Van 9 tot 12 uur speelden Marianne, Leny, Monique, Fons en ik. Regelmatig gaven we met veel enthousiasme uitleg over het spel en onze mahjongclub, Bamboe Acht. Veel mensen namen een folder mee. Er is zeker belangstelling voor de open avond en de beginnerscursus. Van 1 tot 4 uur speelden WilP, Marjolijn, Irene, Eric, Luuk en ik. We speelden met veel plezier en wisselden elkaar regelmatig af. Hierdoor kon iedere keer iemand anders uitleg geven aan belangstellenden. Leuk om te zien dat klanten die ’s morgens waren geweest toch ook ’s middags nog een kijkje kwamen nemen. Een ander opmerkelijk verschil was wel de tijd die belangstellenden namen voor het spel. Dat varieerde van een vluchtige blik met herkenning van het spel tot ruim een half uur kijken en vragen stellen.


Een uitzonderlijk moment van de dag was wel een mevrouw die trots haar eigen mahjongspel kwam laten zien. Het spel was volgens haar minimaal 100 jaar oud en moest zeker in de familie blijven.
De tijd ging snel en om even over vieren ruimden we de spullen weer op. Ronald Roelen was ook zeer tevreden over de dag. Hij laat de etalage voorlopig nog even in tact en staat open voor nog een demo-dag. Ik wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het tot stand komen van de etalage en demonstratie bedanken. Hierop mogen we best trost zijn. Kijk nog even naar de foto’s.


Goede aanloop in De Boskern

Afgelopen zaterdag mochten wij van Bamboe Acht ons verheugen in flink bezochte mahjongdemonstratie tijdens de Open Dag van sociaal cultureel centrum De Boskern in Hoofddorp. Meteen vanaf het aanvangs-tijdstip (11 uur) stonden er belangstellenden rond de twee tafels die gastvrouw Ellen Arendsen voor ons had vrijgemaakt.
In de weken rond de jaarwisseling maakte ik al met haar en haar collega Martin kennis dankzij clubgenote Shui Ying, die in De Boskern Tai chi-lessen geeft. Ik instrueerde er toen drie van Shui Yings cursisten.

Luuk en ik waren deze zaterdag aan de late kant na twee bussen te hebben gemist en ook nog eens een halte te laat te zijn uitgestapt. Blij verrast zagen we dat Anna, Leny, Mieke en Monique al volop aan het uitleggen en promoten waren.
Na een snel kopje thee nestelde ik me aan de tweede tafel, waarop een spel mét cijfers lag. Daar kon ik direct aan Wim, Bep en Maleise Lena de basisprincipes van mahjong vertellen. Met de stenen open sloegen we daarna aan het spelen tot Huub en Emmy de plaatsen van Bep en Lena overnamen. Ook met hen kwam ik al snel aan het spelen toe.
Aan de andere tafel was in de tussentijd ook een geïnteresseerde aangeschoven op mee te spelen.
Iedereen die enige belangstelling toonde kreeg onze nieuwe folder mee. Wie weet zien we enkele van hen terug op een cursus, workshop of bij de club...

  
  

Komt een man bij de kapper

Als je mahjong aan de man wilt brengen is creativiteit een essentiële eigenschap. Niet omdat niemand het spel wil spelen, maar omdat weinigen het kennen en kunnen. Om daar verandering in te brengen ontpopten mede-bestuurslid Jan en ik ons afgelopen dinsdag tot etaleurs. Nu je het waarom weet (mahjongpromotie) praat ik je bij over het hoe en wat.
In de afgelopen seizoenen gaven we diverse demonstraties van 'het spel der 1000 wonderen' (o.a. bij Boekhandel Blokker in Heemstede, bij lifestylewinkel DengDeng in Haarlem, in spellenwinkel Walhalla in Hoofddorp en in Het Spellenhuis in Haarlem). Het werd tijd voor iets anders.
Jan gaat altijd naar dezelfde kapper (Martin de Vries haarverzorging) in het drukke centrum van Haarlem en eigenaresse Anja besteedt altijd veel aandacht aan haar etalage. Met het Chinees Nieuwjaar - 31 januari - aanstaande creëerden ze een typische win-winsituatie: zij een actuele, opmerkelijke etalage, wij een gratis en weinig arbeidsintensieve manier om mahjong te 'verkopen'.
Enthousiast over dit idee bood ik een aantal relevante attributen en mijn hulp aan. Een afspraak werd gemaakt en zo togen we met reclameborden, pas aangeschafte spellen, een fraaie waaier en wat promotiemateriaal en gereedschap naar de Jacobijnestraat 9zw. Tijdens de opbouw kwam een klant binnen die zich - met enkele vrienden - juist had opgegeven voor de beginnerscursus (start 22/1) die clubvoorzitter Wil periodiek geeft bij Casca. Wat een toeval!
In een kleine drie uur gaven wij - onervaren, goedwillende amateuretaleurs - vorm aan een uitstalraam dat al direct de aandacht van menig passant trok. Neem gerust een kijkje als je in de buurt bent!

Mahjongpresentatie tijdens Haarlem ShoppingNight

 
Afgelopen zaterdag beleefden de inwoners en bezoekers van Haarlem de jaarlijkse ShoppingNight. De winkels in het centrum kennen dan een avondopenstelling tussen zes uur en middernacht, waarin de winkeliers hun beste beentje voor zetten. Het publiek kan zich, struinend over de rode loper, vergapen aan speciaal georganiseerde evenementen.
Een van de actiefste ondernemers in dit kader is Irma van Dorst, eigenaresse van de Aziatische lifestyle-winkel DengDeng (sinds september 2012 gevestigd in de Schagchelstraat). Zaterdagavond waren er demonstraties van klankschalen, bodypainting en mahjong.

Eerst buiten en later in deze fraaie zaak stond een speeltafel van mahjongclub Bamboe Acht uit Heemstede. Diverse klanten en bezoekers herkenden de stenen waarmee de clubleden speelden. Zij en andere nieuwsgierigen bleven even staan kijken naar de spelers (onder wie een 10-jarige jeugdlid). Werkelijk geïnteresseerden ontvingen brochures met meer informatie over deze Chinese denksport.
De Bamboe Acht’ers hopen dat zich onder hen nieuwe leden bevinden. En zo niet, dan heeft in elk geval een deel van het winkelpubliek kennisgemaakt met hun favoriete hobby.
 
Deze tekst zal deze week in verscheidene lokale kranten verschijnen.

Mahjongdemo in Het Spellenhuis

“Kan dit spel ook normaal* worden gespeeld?”
“Cool, die muur bouwen!”
“Moet ik nu pakken? Vet!”
Eric, Dini, Jan, Liesbeth, Heleen en Aty waren nogal verrast van deze reacties in Het Spellenhuis in Haarlem. We waren er zaterdag 15 december te gast met eerst 4 en later 6 Bamboe-Acht'ers en we speelden in de etalage. De winkel heeft een groot aanbod van spellen en achterin spelen jongens en meisjes een voor ons nog altijd ondoorgrondelijk spel.
Het eerste uur kregen we nauwelijks aandacht en had standwerker Jan weinig te doen. De passanten waren vaak voor een dagje in Haarlem en waren wel geïnteresseerd, maar vanuit Utrecht of Wormer is Heemstede wat ver voor een mahjong-cursus. We misten Luuk, die met 39.2 thuis lag te balen en wellicht wat jonge spelers had kunnen interesseren. (Mahjong is niet alleen een spel voor oude mensen).
 
Maar opeens was er een doorbraak. Sam en Julius (11 jaar oud) kwamen van achter uit de winkel bij ons kijken, stelden vragen en toen we ze een plaats aan de mahjongtafel aanboden, zeiden ze meteen ‘ja’. Even later hadden ze gezelschap van leeftijdgenoot Gijs en Iwan en Roy (17). De Bamboe-Acht'ers hadden hun handen vol aan uitleggen en tactische aanwijzingen geven.
Julius en Jan maakten een mahjong van een zuivere straat. Fijne mahjong, waarmee je kunt laten zien hoe een straat is opgebouwd en hoe het gaat met chowen. In de volgende hand maakten ook Roy en Aty na wachtend spel een zuivere straat, waar we zachtjes overleggend naartoe speelden.
De jongens waren vet-enthousiast en wij vonden het een coole ervaring.
 
Ondertussen had Jan wat meer tijd om zich op andere klanten van Het Spellenhuis te richten en folders uit te delen. Twee vrouwen kwamen zelfs een mahjong-spel kopen en dankzij een eerdere afspraak met Patrick van Het Spellenhuis zat er een visitekaartje van Bamboe Acht in het spel.
 
Direct resultaat hadden we niet, maar het blijkt heel goed mogelijk om jongens die gewend zijn aan allerlei digitaals voor een spel met ‘analoge’ stenen te interesseren.
 
* = digitaal (!)
Aty
 

Inloopavond geslaagd?!

Mede dankzij de inspanning van zeer veel clubleden op zaterdag 15 september in de etalage van
Boekhandel Blokker kan de inloopavond van 18 september als geslaagd bestempeld worden.
Natuurlijk zou het fantastisch geweest zijn als er 20 mensen waren gekomen, maar wij 
zijn ook blij met de 5 zeer enthousiastelingen, die de club nu mocht verwelkomen.


In de etalage bij boekhandel Blokker te Heemstede

Men was zeer geïnteresseerd in Jan zijn verhalen over ons favoriete spel en "Bamboe Acht".


Dinsdagavond hebben Eric, Jan en Wil  de nieuwkomers weer vol overgave in de
basisprincipes van het spel ondergedompeld
En wij hopen natuurlijk dat deze 5 nieuwsgierigen er volgende week weer zullen zijn om
zich verder te bekwamen in dit verslavende spelletje.


We zullen het zien!!


Drie toekomstige mahjongers!!?

Jan zet de club in de etalage

Vanmiddag zat ik met Luuk, Leny en Aty aan de mahjongtafel in Boekhandel Blokker. Een tiental clubleden ging ons voor bij het demonstreren van het spel dat we met zoveel passie spelen. Jan had contact opgenomen met de winkeleigenaar en die was enthousiast over zijn idee om in de boekhandel te mahjongen.
Terwijl wij gevieren een spelletje of acht voltooiden zocht 'standwerker' Jan naar signalen om zijn prettige boodschap 'mahjong is leuk, kom het leren' te verkondigen. Regelmatig hoorden we klanten blijken van herkenning geven en ik was verbaasd dat een flink aantal mensen wist welk spel we speelden.
Voor de plaatselijke internetkrant schreef ik een kort stukje dat ons, samen met de door Jan gretig maar selectief uitgedeelde uitnodigingen, hopelijk een drukbezochte inloopavond oplevert. 
Hier een korte videoimpressie:
Je dient Flash geïnstalleerd te hebben om deze pagina te bekijken.
Mahjongdemonstratie bij Boekhandel Blokker
Mahjongdemonstratie van Mahjongclub Bamboe Acht bij Boekhandel Blokker in Heemstede op zaterdag 15 september 2012