Mahjongclub Bamboe Acht - Boodschap
RSS Fan worden

Bezorgd voor FeedBurner


Recente posts

.....et
Kampioen. Het is gelukt!
Kampioen OOSTperiode
Winst in een bloedstollende partij
Je blijft leren...

Categorieën

Bamboe Acht avonden
Bamboe Acht Overdag
Bekercompetitie
Clubtoernooi
Clubtoernooi 2015
Competitie
GDDO 2014
Inloopavond
Kampioenscompetitie
Koppelcompetitie
OEMC 2014 Straatsburg
Portret
PR-activiteiten
Riichi
Ronalds analyse
Sponsoring
Toernooien
Toernooien Buitenland
Trainingsavonden
Valentijnstoernooi
Valentijnstoernooien
Van de leden
Van de voorzitter

Archief

december 2018
november 2018
oktober 2018
september 2018
juni 2018
mei 2018
maart 2018
februari 2018
januari 2018
november 2017
september 2017
augustus 2017
juni 2017
mei 2017
maart 2017
februari 2017
januari 2017
december 2016
november 2016
oktober 2016
augustus 2016
juni 2016
mei 2016
februari 2016
januari 2016
oktober 2015
september 2015
augustus 2015
juli 2015
juni 2015
mei 2015
april 2015
maart 2015
februari 2015
januari 2015
december 2014
oktober 2014
september 2014
augustus 2014
juli 2014
juni 2014
mei 2014
april 2014
maart 2014
februari 2014
januari 2014
december 2013
november 2013
oktober 2013
september 2013
augustus 2013
juni 2013
mei 2013
april 2013
maart 2013
februari 2013
januari 2013
december 2012
november 2012
oktober 2012
september 2012
juni 2012
mei 2012
april 2012
maart 2012
februari 2012
januari 2012
december 2011
november 2011
oktober 2011
september 2011
augustus 2011
juli 2011
juni 2011
mei 2011
april 2011
maart 2011
februari 2011
januari 2011
december 2010
november 2010
oktober 2010

Mogelijk gemaakt door

Bamboe Acht-blog

Valentijnstoernooi

Valentijnsrecepten

Appeltaart: (recept is voor grote bakplaat) 
Benodigdheden:  400 gr boter / 500 gr zelfrijzend bakmeel / 400-500 gr lichtbruin basterdsuiker (ik meng witte met donkerbruine) / 250 gr havermout (van de reformwinkel, is echt veel lekkerder!) / snufje zout / kaneel / +- 10 appels (goudrenet, jonagold of elstar)/ evt. gewelde rozijnen en gedroogde gewelde abrikozen in kleine stukjes / en/of in kleine stukjes gesneden medjoul dadels / gehakte gemengde nootjes

Boter smelten en iets laten afkoelen. Zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, havermout en zout goed mengen en boter erdoor heen mengen. Bakplaat invetten of bekleden met bakpapier, mengsel hierop verdelen en stevig aandrukken.
Appels schillen en raspen en over de bodem verdelen, hierover ruim kaneel strooien. 
In midden van voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 35 minuten bakken.
Eventueel aan appelmengsel rozijnen, dadels en gedroogde abrikozen toevoegen. Na het bestrooien met kaneel bestrooien met gehakte gemengde nootjes.
 

Ananas-banaan-kokos-walnoottaartje – 4 personen
Benodigdheden: 150 gr stukjes verse ananas,4 el honing, 50 gr gemalen kokos, 100 ml zonnebloemolie, 4 eieren, 25-40 gr walnoten, 1 banaan, 200 gr cakemeel 

Verwarm de oven op 175 graden. Pureer de stukjes ananas (of ananasstukjes uit blik), de honing, de gemalen kokos, de zonnebloemolie en 4 eieren in de keukenmachine of met de staafmixer.
Voeg daarna de banaan en het cakemeel toe en pureer nog 10-30 seconden. Roer er dan gebroken stukjes walnoten door. Doe het geheel in  kleine springvorm (doorsnee 18 cm) of (vierkant) bakblik. Bak de taart in 50-60 minuten gaar. 

Pompoentaart – 12 personen 
Benodigdheden; 75 gr boter + extra voor invetten / 140 gr tarwebiscuits / 60 gr amandelmeel / 800 gr pompoenstukjes / 1 blik gecondenseerde melk (397 gr) / 100 gr fijne kristalsuiker (eigenlijk niet nodig, want de gecondenseerde melk is al zoet genoeg) / 3 eieren / 2 tl speculaaskruiden / ½ tl zout / springvorm 24 cm ingevet of bakblik / bakpapier 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bodem van de springvorm of bakblik met bakpapier. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Doe ondertussen de biscuits in de keukenmachine en maal fijn. Meng het kruim met de gesmolten boter en het amandelmeel. Schep in de springvorm en druk goed aan. Bak de bodem ca 15 min in het midden van de oven.
Breng ondertussen een pan met een halve liter water aan de kook en kook de pompoen 8 minuten. Giet af en laat 5 minuten staan. Stamp de pompoen tot puree. Schep in een zeef en laat uitlekken. Meng met een garde de puree met de gecondenseerde melk, (suiker), eieren, speculaaskruiden en zout tot een samenhangend geheel. Schenk in de springvorm of bakblik. Verlaag de temperatuur naar 150 graden en bak de taart in het midden van de oven in ca. 90 min. Zet de oven uit en laat de taart in ca 2 uur afkoelen in de oven. 

Walnotenboterkoek met gember
Benodigdheden: 200 gr roomboter, 250 gr kristalsuiker, 350 gr zelfrijzend bakmeel, 1 ei (geklutst), 3 flinke eetlepels gembersnippers,  gembersiroop (± 50 ml), ronde bakvorm van  Ø 26 cm

Werkwijze:
1) Smelt de boter in een klein pannetje op een laag vuur.
2) Verwarm de oven voor op 180 °C
3) Meng ondertussen de bloem en de suiker door elkaar.
4) Maak een kuiltje en voeg ¾ van het geklutst ei toe.
5) Ook de gembersnippers en de gembersiroop toevoegen.
6) Neem een taartvorm van 26 cm Ø (doe de bodem er zo in dat deze geen opstaande rand heeft. Omdat de taart een harde korst heeft krijg je het er niet meer uit. De bodem moet dus vlak zijn).
7) Doe doe gesmolten boter in de kom met de alle ingrediënten.
8) En roer alles met een eetlepel door elkaartot een bal die loslaat van de kom. Begin rustig met roeren, daarna met wat meer kracht en snelheid.
9) Smeer met een bakkwastje de vorm in. Gebruik hiervoor de gesmolten boter dat in het pannetje is achtergebleven. 
10) Doe het deeg in de vorm en maak het plat met je hand.
11) Decoreer de walnoten op de taart.
12) Smeer het restant van het geklutste ei over de taart.
13) Zet de taart in de oven voor 60 minuten. 

Hazelnootghoriba (Marokkaanse koekjes)
Benodigdheden: 400 gr fijngemalen hazelnoten, 100 gr fijngemalen amandelen, 1 el abrikozenjam, 2 koffielepels bakpoeder, 1-2 eieren, ½ el zachte roomboter,100 gr suiker.
Afwerking: een beetje oranjebloesemwater, poedersuiker, hele hazelnoten.

Vermeng alle ingrediënten met in eerste instantie 1 ei en voeg er nog 1 ei aan toe als je mengsel te droog is.
Het deeg dat je zo krijgt moet niet te droog maar ook niet te vloeibaar worden.
Warm de oven voor op 170 graden.
Bevochtig je handen met wat oranjebloesemwater en maak kleine bolletjes van het deeg.
Rol die bolletjes door de poedersuiker.
Leg de bolletjes op een met bakpapier belegde bakplaat en druk in elk bolletje 1 hele hazelnoot.
Bak de ghoriba ongeveer 12-15 minuten in de voorverwarmde oven
Laat de ghoriba afkoelen op de bakplaat.

Gekleurde amandelbolletjes (ca. 12 stuks)
Benodigdheden: 120 gr fijngemalen amandelen, 80 gr poedersuiker, 1 eiwit, voedselkleurstof naar keuze.
Afwerking: amandelen, poedersuiker.

Meng in een kom de gemalen amandelen met de poedersuiker. Voeg er beetje bij beetje het losgeroerde eiwit aan toe
totdat je een samenhangend deeg krijgt. Het hangt van de grootte van het ei af of je al het eiwit gebruikt.
Voeg 2-3 druppels kleurstof naar eigen keuze toe en meng dat door het deeg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vorm kleine bolletjes met een doorsnede van 3 cm en rol ze door wat poedersuiker.
Steek in elk bolletje 1 amandel.
Bak de bolletjes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Ze moeten aan de buitenkant stevig aanvoelen maar
niet kleuren.
Laat afkoelen op een rooster.

Laatste twee recepten afkomstig van deze site.

NEMEN en GEVEN

Het afgelopen Valentijnstoernooi was voor mij een toernooi van geven en nemen én van nemen en geven.
Ik had me als vrijwilliger opgegeven. Eric vond mij flexibel inzetbaar omdat ik me als reserve speler kon uitgeven, omdat ik foto’s kon nemen en omdat ik de standen van de scoreformulieren aan het einde van elke ronde aan Jos kon aangeven.
Om 8.30 uur was ik tegelijkertijd met de hulptroepen aanwezig. Als eerste moesten we de nog resterende mahjongtafels aannemen en plaatsen. Daarna was het zaak de mahjongstenen uit de koffers te nemen en op die tafels uit te leggen.
Vervolgens ben ik mijn fotocamera gaan halen en begonnen met foto’s te nemen.
De inschrijving was gestart. De competitiespelers mochten een Chinese lepel met aan de onderzijde het spelersnummer meenemen. De recreanten mochten op hun beurt een Valentijns-hart met daarop het spelersnummer meenemen. Daaropvolgend werd het bijbehorende persoonlijke scoreformulier aan ieder meegegeven.
Inmiddels werden taart, cake en koek in veel varianten in de aula vrijgegeven. Allemaal door onze eigen clubleden gebakken. Wat mij betreft kunnen ze zo door naar ‘heel Holland bakt’!
Bij binnenkomst en na de inschrijving kon iedereen koffie/thee met een heerlijke versnapering nemen. De juiste mahjongstemming werd hiermee afgegeven.
Mij werd tussendoor nog gevraagd of ik een paar mannen uitleg over de historie van Hageveld wilde geven. Dat heb ik natuurlijk niet geweigerd.
Eric had me tussendoor gevraagd of ik wilde invallen omdat er afzeggingen waren. Ik had beloofd me daarvoor te geven. Zo gezegd, zo gedaan.
Door om 10.00 uur een klap op de gong te geven, werd het toernooi door Jeroen geopend. Hiervan kon ik nog snel een paar foto’s nemen.
Ik rende naar mijn tafel zodat ik me helemaal aan het mahjongspel kon overgeven.

Ronde 1 verliep voor mij niet goed. Aan mijn tafel vielen diverse selfpicks. Het was voor mij niet nemen maar wel ongevraagd geven. Ik behaalde slechts 1 tafelpunt.
Ronde 2 daarentegen kon mij weer bekoring geven. Op mijn plank lag een kleine drie draken, waarvan slechts 1 pung open, een dichte chow en een dicht paar bamboe 1. Het werd spannend. Zou ik nu de leiding kunnen nemen? En ja hoor! Ik nam van de muur bamboe 1. Dus kleine drie draken self-drawn. In deze ronde kon ik daardoor 4 tafelpunten meenemen.
Na het nemen van een heerlijke lunch startten we met deel 2 van het toernooi.
Ronde 3 ging als vanouds. Ik kon veel nemen, hetgeen resulteerde in opnieuw 4 tafelpunten.
Ronde 4 werd voor mij een drama. Het was geven en geven, maar niet nemen. Ik heb zelfs een kleine drie draken weggegeven. Mijn buurman had namelijk twee pungen van draken in de hoek van de tafel gelegd, waardoor ik ze uit het oog verloren was. Zo gebeurde het dat ik ‘ongezien’ de mahjong kleine drie draken kon weggeven. Voor mij is nu de vraag: waar moeten de open stenen eigenlijk op tafel liggen?? [eigenlijk tussen de muur en je dichte stenen, red.] Het resultaat van deze ronde was nul tafelpunten.
Overigens was het een eer om aan deze tafel te spelen met Franka de Vries, die later Nederlands Kampioen werd.
Hierna was het zaak om snel mee te helpen en aandacht te geven aan de einduitslag. Tussendoor konden we nog een heerlijke snack nemen.
Tijdens de prijsuitreiking heb ik veel foto’s van de winnaars en anderen kunnen nemen. Zelf viel ik ook in de prijzen. Mij werd het cadeau behorende bij de 14e plaats (Valentijnsdag) gegeven. Dat was dus mooi om mee naar huis te nemen.
Helaas berichtte Eric mij de dag daarna dat er een fout in de telling was geslopen. De 14e plaats was niet voor mij. Dus heb ik de prijs uiteraard zonder problemen teruggegeven!
Na het opruimen konden alle betrokkenen hun eigen spullen weer mee naar huis nemen.
Het was een geslaagd toernooi!! Voor mij van nemen en geven. Op zijn Hollands gezegd: van geven en nemen! Dit toernooi heeft onze club weer veel energie gegeven!
Graag gedaan,
Fons

 

Ons eerste Valentijnstoernooi

Louter positieve geluiden vernamen we ver voordat het toernooi zou gaan plaatsvinden. We moesten meedoen werd er gezegd; zo’n mooie locatie, veel gezellige clubleden, prima verzorgd en georganiseerd, allemaal ingrediënten die we niet mochten missen.
Nu hebben wij reeds twee toernooien meegemaakt die ons goed bevielen, dus waren wij sowieso voornemens te deel gaan nemen ons eigen clubtoernooi. Wij dus rap inschrijven, daar de animo enorm zou zijn en wij niet buiten de boot wilden vallen. Nadat dat gelukt was en wij het bedrag hadden overgemaakt waren we verzekerd van een topdag in de maand februari aan een toernooi waarvan de naam altijd tot de verbeelding zal blijven spreken.
Yvonne had zich opgegeven om koek te bakken en daar werd nog menig nootje over gekraakt. Wat zou goed zijn? Moesten er hartjes overheen, marsepeinlaag met mahjongstenenfoto, of de taart in hartvorm? Uiteindelijk is het de standaardversie geworden ter grootte van een bakplaat naar oud Vlaams recept.
Eindelijk was het zover. Na weken wachten en veel verhalen van clubleden verder, reisden we zaterdagochtend af naar het ons zo geliefde, pittoreske Heemstede.
Aangekomen bij het Hageveld College zagen wij reeds dat de uitspraken over de schoonheid van de locatie niets gelogen waren, prachtig schoolgebouw in schitterende omgeving. Nadat we de auto voor de deur geparkeerd hadden - we waren redelijk vroeg, want we wilden niets missen van deze spannende romantische dag - hebben we ons bij de recreantentafel van Ronald en zijn dochter Naomi ingeschreven en kregen we de tafelindeling voor de rest van de dag.
Helaas speelden we de hele dag niet samen, maar dat is niet meer dan jammer.
De met veel zorg en liefde gebakken koek gaven we af aan José en zagen tevens dat er aan koek vandaag geen gebrek zou zijn. Van diverse ‘vreemde’ toernooispelers hebben wij gehoord dat ze dat zo’n topinitiatief vinden van de Bamboe8-clubleden. Na wat socializen met diverse nauw aan het hart liggende clubleden kon het toernooi eindelijk beginnen.
Het leuke van dit toernooi is natuurlijk dat er zoveel bekenden meedoen, dat je bij elke ronde wel met gezellige (lees mede-clubleden) aan tafel zit. Dit maakt het absoluut relaxed en de sfeer aan de tafels was hoor- en voelbaar door de hele zaal.


Het toernooi liep gemiddeld voor ons, en met z’n tweeën haalde we zeventien tafelpunten, en dat is er altijd nog eentje meer dan de uiteindelijke winnaar. Wellicht is het een optie om voortaan samen op een stoel te gaan zitten om de concurrentie het hoofd te bieden.

Geacht bestuur, organisatiecomité, scheidsrechters, fotograaf, inschrijfcomité, mensen van de catering, mede-clubleden en eenieder wie we vergeten zijn, we bedanken jullie hartelijk voor het inderdaad top georganiseerde toernooi. We hebben echt genoten. Jullie en alles eromheen maakte de dag voor ons onvergetelijk.

Met vriendelijke groet, Yvonne en Rik
 

Andere artikelen:
Site Mahjongbond
Site Mahjongnews (Engelstalig)